UNICEF donirao zaštitnu opremu za medicinske radnike na Kosovu

Arben Vitia
Izvor: Facebook

Treća donacija lične zaštitne opreme za podršku zdravstvenim radnicima na prvoj liniji borbe protiv kovid-19 na Kosovu biće dostavljena Ministarstvu zdravlja.

Treća dostava sadrži 8.960 hirurških odela, 2.680 FFP2/N95 maski i 33.600 hirurških maski, a nabavljena je kroz podršku Vlade Luksemburga, navedeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici kosovskog Ministarstva zdravlja.

Do sada, kako se precizira, UNICEF je obezbedio 36.200 rukavica, 68.544 hirurških maski, 5.380 FFP2/N95 maski 1.000 zaštitnih kombinezona, 51.460 hirurških odela i 2.934 zaštitnih kecelja, 81 klinički ultracrveni termometar, kao podršku borbi zdravstvenih radnika u protiv pandemije. Deset odsto ovih zaliha dodeljeno je bolnicama u Severnoj Mitrovici i Gračanici.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia istakao je da Ministarstvo zdravlja pozdravlja doprinos partnera u zajedničkoj borbi protiv kovid-19, dok će profesionalna zaštitna oprema pomoći zdravstvenom osoblju da imaju veću zaštitu i sigurnost u sprečavanju i borbi protiv ove bolesti.

"Kao bitan partner zdravstvenog sistema na Kosovu, ključno je za Luksemburg da podrži Kosovo u borbi protiv kovid-19. Ovo je jedna od nekolicine planiranih intervencija i ponosni smo da sarađujemo sa našim odanim partnerom UNICEF-om da bismo dosegli do onih koji u suprotnom ne bi imali pristup bitnim namirnicama i uslugam", poručila je šefica Ambasade Luksemburga Nataša Gomes.

Šef Kancelarije UNICEF-a Murat Sahin istakao je da će Kancelarija UNICEF-a na Kosovu nastaviti da podržava institucije i zajednice širom Kosova da reši prepreke izazvane virusom kovid-19.

"Znamo da su deca i omladina nesrazmerno ugrožena koronavirusom, dok mi nastavljamo da pružamo bitne zalihe kroz velikodušnu podršku vlade Luksemburga. Proširićemo programe tako da svako dete i mlada osoba bude u dometu planova za reakciju i rehabilitaciju od kovid-19", istakao je Sahin.

Zamenik specijalnog predstavnika generalnog sekretara Kristofer Kolman, koji je bio prisutan tokom dostave najskorijih donacija, pohvalio je UNICEF za snabdevanje vitalnom opremom pod teškim okolnostima.

"Ujedinjene Nacije stoje uz narod Kosova u zajedničkoj borbi protiv pandemije. Ne zaboravimo da je ovaj virus pretnja svima na Kosovu, nezavisno od etničke pripadnosti, vere ili statusa. Ako budemo reagovali zajedno, u solidarnosti, možemo proći kroz krizu", poručio je Kolman.