Višaj: Na Kosovu dominira delta soj

Arben Višaj
Izvor: Koha ditore

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike Arben Višaj izjavio je da, na osnovu izveštaja Nacionalnog instituta za javno zdravlje i analiza urađenih u inostranstvu, na Kosovu dominira delta soj koronavirusa, prenosi Koha.

Apelovao je da se građani vakcinišu, jer je to najbolja zaštita i dodao da su na Infektivnoj klinici hospitalizovana tri pacijenta zaražena delta sojem, ali da je njihova klinička slika znatno lakša, jer su vakcinisani.

"Od prošle nedelje zabeležen je porast hospitalizovanih pacijenata, kojih je trenutno 34, od njih je 25 na terapiji kiseonikom i dva su u kritičnom stanju, intubirani na intenzivnoj nezi. Na osnovu izveštaja NIJZK i analiza poslatih u inostranstvo, za sada kod naših pacijenata dominira delta soj, možda i među ostalim pacijentima ima zaraženih delta sojem. Imamo tri pacijenta koji su vakcinisani, i njihova klinička slika je blaža, pacijenti sa hroničnim bolestima, ispoljavaju izuzetno teške oblike kliničke slike. Stoga je naš stav i stav celog zdravstvenog sistema da se stanovništvo vakciniše što je pre moguće, jer je to jedini način da ne završe na našim odjeljenjima", rekao je Višaj.

U odnosu na prošlu godinu, Višaj kaže da je situacija, što se upravljanja pandemijom tiče, bolja zahvaljujući vakcinaciji stanovništva na Kosovu, ali i u Evropi.

Upozorio je na letnju sezonu i dolazak velikog broja građana Kosova iz dijaspore, koji povećavaju rizik od širenja pandemije i da je porast zaraženih zabeležen i u centralnoj i zapadnoj Evropi.

Govoreći o delta soju, Višaj je upozorio na brzo širenje i pozvao odrasle građane, posebno starije životne dobi i sa hroničnim bolestima, da se vakcinišu.

"Soj ima sposobnost da se izuzetno brzo širi. Njegovi kapaciteti razmnožavanja slični su velikim boginjama. Primetili ste u vodovodu da se nakon 14 dana svi zaraze, brzo se širi. Još jedna karakteristika delta soja je da na njega nisu otporni mladi ljudi, što povećava širenje zaraze, jer se mladi stalno kreću", upozorio je Višaj.

Naglasio je da su pacijenti na Infektivnoj klinici svih starosnih dobi od 80 godina, 50 godina, ali i 25 i 30 godina.