Višaj: Vakcinacija je pravi i jedini način zaštite od pojave novog talasa koronavirusa

Arben Višaj, v.d direktora Infektivne klinike
Izvor: Reporteri

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike u Prištini Arben Višaj upozorava da je delta varijanta koronavirusa prilično opasna i da ima potencijal da se brzo širi, prenosi Gazeta ekspres.

Višaj je dodao da je moguće da se na jesen pojavi i novi talas koronavirusa, dodajući da je vakcinacija jedini način zaštitite.

"Očigledno je da je varijanta delta opasn,a jer postoji velika verovatnoća da će se masovno proširiti, ali vakcinacija stanovništva je važna kako se tako nešto ne bi dogodilo. Verujem da će sa masovnom vakcinacijom talas koji se očekuju biti prihvatljivijeg intenziteta i lakši za upravljanje. Moguće je da se talas pojave na jesen, ali ako se stanovništvo vakciniše, neće biti istog intenziteta kao ranije“, rekao je Višaj.

On je naglasio da je, ukoliko se poveća broj zaraženih pacijenata i oni se ne povinuju vakcinaciji, jedina opcija zatvaranje.

"Ako imamo veliki broj zaraženih pacijenata i ljudi koji se ne pridržavaju vakcinacije, zatvaranje zemlje bi trebalo da bude opcija. Vakcinacija je pravi i jedini način koji nas štiti od pojave drugih ozbiljnih talasa koji su opisani kod velikog broja bolesnih pacijenata i gubitka života", poručuje Višaj.

Prema njegovim rečima, neželjeni efekti su tako minimalni u odnosu na koristi koje vakcine donose.

"Verujem da postoji razumevanje jer je stanovništvo naše zemlje u najtežim situacijama uvek donosilo najbolja moguća rešenja. I u ovom slučaju građani će doneti pravo rešenje za vakcinaciju, jer na taj način štitimo sebe i porodicu. Trenutno imamo dovoljno lekova, ali ako dođe do velikog povećanja broja pacijenata, mogu nastati poteškoće. Zato nam je, da ne bismo imali takav priliv ljudi, potrebna pomoć građana da se vakcinišu", zaključio je Višaj.