Vitia: Odlaže se vakcinacija kosovskih nastavnika u Albaniji

Arben Vitia
Izvor: Reporteri

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da se proces vakcinacije kosovskih nastavnika u Albaniji odložen zbog nedostatka vakcina Astra-Zeneka i Fajzer, prenosi Koha.

Vitia je rekao da je u stalnom kontaktu sa albanskim ministarstvom zdravlja koje je obećalo da će čim obezbedi nove doze, vakcinacija nastavnog osoblja sa Kosova biti nastavljena. 

U Albaniji se nastavlja vakcinacija kineskom Sinovak vakcinom, što Kosovo ne želi da prihvati, jer cepivo nije registrovano od strane nadležnih EU agencija.

"Doze vakcina Astra-Zeneka i  Fajzer su potrošene u Albaniji. Vakcinacija se nastavlja Sinovakom, ali pošto zakoni na Kosovu zabranjuju uvoz proizvoda koji nisu registrovani od EU, nismo smatrali razumnim da nastavimo vakcinaciju nastavnika. Zbog toga je postupak odložen. Ministarka zdravlja Manastirljiu mi je rekla da će pomoći Kosovu čim dođu nove doze“, rekao je Vitia.

Ministar zdravlja dodaje da se na Kosovu očekuje dostava kontigenta od 76.000 doza vakcina iz programa Kovaks, a da je Vlada izdvojila 50 miliona evra za kupovinu vakcina od drugih proizvođača.