Vitia: U bolnicama je čak 93 odsto nevakcinisanih

Arben Vitia
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia poručio je danas da 93 odsto, od oko 1.200 ljudi koji su na bolničkom lečenju zbog koronavirusa, nije vakcinisano, prenosi Koha.

Vitia je na konferenciji za novinare rekao da od 170 osoba koliko je u prethodnih nedelju dana preminulo od koronavirusa, čak 149 nije bilo vakcinisano. Posle sastanka sa odborom za borbu protiv koronavirusa, Vitia je naveo da su se sa institucijama dogovorili da se od 12. septembra vakcinacija obavlja i nedeljom, navodeći da "vakcinacija nema alternativu".

On je dodao da je kod više od 83.000 testova, koliko je urađeno ove nedelje, stopa pozitivnosti bila veća od 13 odsto. Naglasio je da će od 13. septembra svi zaposleni u javnoj upravi morati da predoče jedan od dokaza kao što su: potvrda o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili serološki test koji nije stariji od 30 dana. Prema njegovim rečima, ove mere u narednom periodu mogu da se primene i na druge institucije.

"Zamolio sam tokom sastanka da se o ovome obaveste svi zaposleni u administraciji, kako bi imali priliku da se vakcinišu oni koji to žele da urade”, rekao je Vitia.

On je najavio da će pre 13. septembra biti održan drugi sastanak Odbora za borbu protiv koronavirusa kako bi se odlučilo kako dalje, dodajući da nije isključena mogućnost uvođenja novih mera pre ovog datuma, ukoliko epidemiološka situacija to bude nalagala.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani vidi blago smanjenje stepena pozitivnosti u testovima koji se svakodnevno rade, sa oko 20 na 13 odsto, kao "svetlo na kraju tunela". On je rekao da su broj aktivnih slučajeva i stopa mortaliteta počeli da opadaju.

I prema rečima direktora Kliničke i univerzitetske bolničke službe Kosova Valjbona Krasnića, broj hospitalizovanih u bolnicama i klinikama na Kosovu poslednjih dana počeo je da opada. Sva trojica su apelovala na građane da se vakcinišu navodeći da vakcinisani lakše podnose infekciju.