Zemaj: Pooštrićemo mere

zemaj
Izvor: Koha ditore

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će mere za borbu protiv kovida-19 biti pooštrene ,s obzirom na sve veći broj pozitivnih na koronavirus, kao i zbog nepoštovanja već postojećih mera, prenosi Koha.

Zemaj je upozorio i da će jedna od mera biti i uvođenje novčanih kazni za sve one koji ne budu poštovali sve preporuke relevantnih institucija, i dodaje da je “sasvim drugačije upravljanje pandemijom u potpunoj izolaciji i sasvim drugo kada nije karantin”.

"Čak i kada sam preuzeo funkciju ministra zdravlja, u vreme kad je počelo sa popuštanjem mera, bio sam svestan da će doći do porasta slučajeva zaraze. Takođe sam bio svestan pritiska koji su bili svuda prisutni. Odlučni smo u održavanju javnog i mentalnog zdravlja”, rekao je Zemaj.

Dodaje da je posebna pažnja bila usmerena i na normalizaciju ekonomskih tokova.

“Naravno, da smo se vratili u tu izolaciju, postojala bi potpuno drugačija situacija. Ali mi smo pokušali da održimo javno i mentalno zdravlje nasuprot ekonomskoj situaciji. Konstantno sarađujem sa zdravstvenim stručnjacima i relevantnim institucijama”, kaže Zemaj i dodaje da se poslednjih dana preporučene mere nisu poštovale.

Kako kaže dok je Islamska zajednica Kosova poštovala mere, na čemu sam je zahvalan, u sektoru ugostiteljstva, kao i veliki broj građana nije poštovao mere predostrožnosti.

"Bio sam svedok na terenu i primio sam hiljade poruka zabrinutih građana. Suočeni sa ovom situacijom primorani smo da pooštrimo mere. Koordiniraćemo akcije sa policijom i državnim tužiocem ", rekao je Zemaj na konferenciji za štampu.

Vršilac dužnosti direktora UKBCK Valjbon Krasnići rekao je da je situacija prilično ozbiljna.

"Ako ovaj trend zaraženih osoba sa preko 200 slučajeva dnevno ne bude zaustavljen, situacija će biti još gora. Trudimo se da povećamo kapacitet, obezbedimo kiseonik i pravilnu negu. To nije normalna situacija. Imamo veliko opterećenje. Svi smo uznemireni i zabrinuti, zato najiskrenije molimo da poštuju mere “, rekao je Krasnići.