Zemaj: Smanjuje se broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, spremni smo za početak vakcinacije

rtk live
Izvor: rtk live

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je da je u poslednje dve nedelje od posledica zaraze koronavirusom preminulo 49 ljudi i dodao da postoji trend smanjenja fatalnih posledica, prenosi Koha.

Na sastanku sa predstavnicima Odbora za koordinaciju i evaluaciju pandemije kovid-19, Zemaj je izjavio da su 4.122 osobe zaražene koronavirusom tokom poslednje dve nedelje, dok sje broj smrtnih slučajeva smanjen za oko 1,16 odsto.

Od 4. februara 2020. do 21. februara 2021. testirano je ukupno 285.900 osoba za koje se sumnjalo da su zaražene koronavirusom.

Od početka pandemije do danas registrovano je 66.880 slučajeva zaraženih, što znači da je 23,4 odsto testiranih bilo pozitivno.

"Trenutno je na Kosovu 6.639 aktivnih slučajeva koronavirusa, a do sada su registrovana 1.572 smrtna slučaja", izjavio je Zemaj.

Prema njegovim rečima, muškarci su više pogođeni, pa je tako među zaraženima 51 odsto muškaraca i 49 odsto žena.

"Do 21. februara, dnevni prosek oboolelih je između 312 i 317", rekao je Zemaj.

Ministar zdravlja je naglasio da je neophodno nastaviti sa primenom epidemioloških mera.

"Naša napori su maksimalni kako bi obezbedili antikovid vakcine i vakcinisali stanovništvo. Naš rad je transparentan", dodao je Zemaj.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani rekao je da je plan vakcinacije spreman.

"Spremni smo sa strategijom za početak vakcinacije. S obzirom na pojavu novog soja virusa, nastavićemo da istražujemo nove slučajeve",  dodao je Ramadani.