Zemaj upozorava na stroge mere zbog povećanja broja zaraženih

Armend Zemaj
Izvor: Facebook

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da neće doći do izolacije, ali da će se preduzeti stroge mere kako bi se sprečilo širenje kovida -19, u skladu sa zakonom, prenosi Gazeta Elspres.

„Svakodnevno analiziramo, uklonili smo reč zatvaranje i izolacija pre tri meseca, potrudićemo se da to ne ide u tom pravcu, preduzećemo stroge mere da sprečimo širenje zaraze u bilo kom aspektu koji nam anti-kovid zakon nudi “, rekao je Zemaj.

Dodao je da se broj testova neprekidno povećavao i da je na dnevnom nivou dostigao 700 testiranih.

„Broj testova se kontinuirano povećavao, ima dana kada ima više od 700 testiranih dnevno, u zavisnosti od potreba, testovi nisu dobrovoljni i poželjni, ali jesu potreba za praćenjem i sprečavanjem širenja virusa“, rekao je Zemaj.

Istakao je da su se kapaciteti za testiranje utrostručili u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, kao i to da će se tokom ovog meseca distribuirati još 6 uređaja u svim regionalnim centrima.

U poslednja dva dana došlo do blagog smanjenja broja zaraženih kovidom -19.

„Tokom dva dana imali smo blagi pad u odnosu na broj koji smo imali, od prethodnih 90 novozaraženih, juče smo imali 77, nažalost 60 odsto slučajeva bilo je u Prištini, danas ćemo analizirati zašto je došlo do širenja infekcije, a prva analiza ukazuje na  nemar nekih javnih i centralnih institucija i na okupljanja u ugostiteljskim prostorijama i na sahranama ”, rekao je Zemaj.