Acta, non verba, gospodine Kurti!

Navijači zapalili srpsku zastavu
Izvor: Kosova post

Utakmicu kosovske košarkaške lige, koja juče odigrana u Đakovici, gde je domaći Vlaznimi dočekao Trepču iz Južne Mitrovice obeležilo je paljenje srpske zastave na tribinama i parola "Za sever spremni, Mitrovica je Albanija" koju su na svojoj tribini postavili domaći navijači.

Ni ova utakmica kao i mnoge druge koje se igraju na Kosovu nije prošla bez poruka mržnje i uvreda na račun Srba. Međutim, reakcije na to nema ni od sportskih kolektiva koji su bili akteri utakmice, niti od kosovskog tužilaštva.

Možda to i ne bilo čudno da pre samo par dana predsednik privremenog organa Ivan Todosijević nije osuđen na godinu dana zatvora zbog "izazivanja mržnje i netrpeljivosti", zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen.

I dok se Srbima stavlja flaster na usta i uskraćuje sloboda govora, paljenje srpske zastave i poruke da su Albanci "Za sever spremni" i "Mitrovica je Albanija", nikom nisu zasmetale.

Iz Đakovačke policije, kao ni iz tužilaštva, nema ni saopštenja ni reakcije na taj događaj, a tamošnje NVO su zaokupljene peticijama za iseljavanje Dragice Gašić iz stana, jer Srbi u Đakovici nisu dobrodošli.

Podsećamo Kosovska policija je pokrenula istragu kada su se u Severnoj Mitrovici pojavili graffiti "Ne brinite", "Tu smo", "Čekamo", koje je potpisala "Severna brigada".

Policija je to okarektarisala kao "podsticanje na mržnju i netrpeljivost".

Na raskrsnici u multietničkom naselju Suvi Do, koje je mesto gde se graniče opštine Severna i Južna Mitrovica, odavno se viori zastava Velike Albanije, a čak ni nakon nekoliko prijava nadležnima, niko nije reagovao zbog toga, niti je pokrenuta bilo kakva istraga.

S druge strane, međutim, Srbima je za vikend Kosovska policija prekinula svadbeno veselje i uručila im "čestitku" u vidu kazne, zbog glasne muzike.

Dvostruki aršini su nešto sa čime Srbi na Kosovu moraju, ne samo da žive već izgleda i da im se prilagođavaju iz dan, pa je paljenje srpske zastave deo koregorafije u "vatrenoj atmosferi na tribinama", a mahanje zastavom Velike Albanije "normalna stvar" dok se srpske pesme i srpske reči mere decibelima i osetljivošću "ušiju Albanaca".

Kazne su kanda već ispisane, samo ih treba uručiti u crkvi tokom venčanja.

A kosovski premijer Aljbin Kurti se naširoko hvali okolo, po evropskim medijima, demokratskim dostignućima Kosova i specijalnim statusom koji uživa srpska zajednica.

Acta, non verba, gospodine Kurti!

Piše: Ivica Simić, novinar portala Kosovo onlajn