Deset poruka iz afere "Konzul"

Demuš Šaša
Izvor: Kosovo Online

1. "Kosovo je okrenuto virusu nade i virusu kovid-19", bile su reči poslanika Hadžija Šalje na dan kada je Kosovo postalo jedino mesto na svetu za rušenje vlasti usred pandemije. Očigledno, Hadži Šalja nikada nije imao obzira prema nadi građana, međutim, imao je jasne planove za svoje lične nade.

2. Afera "Konzul" je poslednje svedočenje koje odražava banalnost interesa na kojima stoji Hotijeva vlada.

3. Nakon puštanja u rad afere "Konzul" premijer je morao odbaci odgovorna lica da bi vratio poverenje, koje je već krhko, u vladu. Umesto toga, premijer Hoti abdicira mesto premijera. Distancirao se od svih ovih dešavanja, kao da se bavimo globalnim zagrevanjem na Antarktiku.

4. Sličnu priču imaju i Vjosa i Meljiza. Otprilike su istih godina. Obe su izabrale svoju političku karijeru u službi javnog interesa. Takođe su imale približno isto obrazovanje. Vjosa je studirala na Univerzitetu u Pitsburgu, Meljiza je studirala na Univerzitetu u Oksfordu. Međutim, kada su se suočili sa aferom "Konzul" nešto ih je nateralo da se ponašaju radikalno drugačije. Zašto? Šta se desilo? Zašto Meljiza gazi sve što je naučila tokom školovanja u Engleskoj? Zašto Vjosa odbija da uradi tako nešto? Meljiza zna šta rade pogrešno, ali, ipak je to uradila. U javnom životu dobro vaspitanje nije dovoljno. Pojedinac treba da bude slobodan da se ponaša prema njoj / njegovim vrednostima i ubeđenju. Afera "Konzul" dokazuje da je Vjosa, Meljiza nije.

5. Uspostavljanjem Hotijeve vlade i predlogom novih političkih lica na funkcijama potpredsednika vlade i ministara, podignuta je nada da će ova nova lica doneti kvalitetnu promenu vlasti. Ovih par meseci, verujem da je dobro upravljanje mnogo potrebnije, nego biti samo novo lice.

6. Afera "Konzul" je vrh ledenog brega. Velika je greška usmeriti svu pažnju na ovaj pojedinačni slučaj. Od osnivanja diplomatske službe služi za političku kupovinu. Sve dok je proveravanje potrebno u pravdi, toliko je provere diplomatske službe potrebno.

7. Afera "Konzul" se neće završiti kao još jedna šala Hotijeve vlade, o njoj će se široko izveštavati u vladama prijateljskih i neprijateljskih zemalja. Ovaj slučaj dodatno će oštetiti ugled naše spoljne službe uopšte i kredibilitet Hotijeve vlade.

8. U ovoj sredini, ima nade.

9. Izvanredan rad novinara Fitima A. Gašija. Afera  "Konzul" tražila je prilično složeno istraživanje. Bilo je potrebno analizirati odluke institucija, istraživati zakonodavstvo, razumeti institucionalne procedure i razumeti činjenice o konkretnom slučaju. Ovo je bio odličan posao. I naravno trebala je hrabrost i nezavisnost. Srećni smo što imamo novinare i medije poput Kohe, koji nude sve ovo i više.

10. Srećni smo što imamo novu generaciju političara poput Vjose. Današnje odluke dokazuju koliko je lako činiti dobro i raditi dobro. Njene odluke su dokaz da postoji nada.

Piše: Demuš Šaša,  direktor Instituta za evropsku politiku (EPIK)