Dolazak Nataše Pirc Musar na čelo Slovenije dobar za ceo Zapadni Balkan

Zijad Bećirović
Izvor: bedrudingusic.wordpress.com

U Sloveniji je juče održan drugi krug predsedničkih izbora, na kojima je pobedu izvojevala nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar sa 54 odsto osvojenih glasova, dok je njen protivkandidat inače predsednik Saveta (Glavnog odbora) Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS) Anže Logar osvojio 46 odsto glasova. 

Izbor Nataše Pirc Musar, kao prve žene na čelu Slovenije, je nastavak započetih tektonskih promena na slovenačkoj političkoj sceni, koje su započete na aprilskim parlamentima izborima na kojima je trijumfovao Robert Golob i njegov pokret Sloboda.

Izborom Pirc Musar okončana je politička tranzicija u Sloveniji, jer tri ključne pozicije, predsednika države, parlamenta i vlade, vrše političari, koji nisu obavljali nijednu funkciju u bivšoj zajedničkoj državi.

Novoizabrana predsednica Slovenije je advokat, koja vozi motocikl i živi u Ruskoj dači. Bila je prva Poverenica za informacije javnog značaja, a karijeru je započela na slovenačkoj javnoj televiziji, kasnije na vodećoj komercijalnoj TV. U slovenačkoj javnosti prisutna je više od 20 godina i to joj je omogućilo prepoznavanost za predsedničku kandidaturu.

Zastupala je i bivšu damu SAD Melaniju Tramp u sporu u vezi autorskih prava u Sloveniji. Zanimljivo je, da Pirc Musar i predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič dolaze iz iste advokatske kancelarije i ženskog Udruženja „Ona zna“ (Ona ve), koje radi na afirmaciji žena u javnom životu. 

Pirc Musar smatra da se „promene nikada ne dešavaju polako i tiho. I nijedna promena nikada neće svima ugoditi“. Za razliku od dosadašnjeg predsednika Boruta Pahora, koji je čovek ambalaže i kojem je forma važnija od sadržaja, Pirc Musar želi temeljite promene i aktivno delovanje predsednika u društveno-političkom životu, jer se Pahoru često prigovaralo da se nije oglašavao kada je to bilo potrebno.

Najavila je da će raditi na kulturi dijaloga i nepovredivosti ljudskih prava, što je do sada u Sloveniji predstavljalo deficit. Izborna kampanja pokazala je, da je Slovenija poodmakla u političkoj kulturi u odnosu na preostali deo regiona. Tome je verovatno doprinela i korenita promena na slovenačkoj političkoj sceni u aprilu ove godine. 

Slovenački premijer Robert Golob, smatra da je njen rezultat dokaz da građani žele živeti u zemlji u kojoj će se poštovati temeljni elementi demokratije: ljudska prava, vladavina prava, nezavisni mediji, sloboda i dijalog uz poštovanje. Uveren je u dobru saradnju u suočavanju sa zajedničkim izazovima budućnosti i jačanju otvorenog, inkluzivnog društva.

U današnjem intervju za Radio Slovenija o svojim  budućim koracima je rekla: „verovatno će biti potrebno pogledati šta će se u tom trenutku dešavati u našem neposrednom okruženju. Nekako sam htela prvo posetiti Nemačku, kao našeg najvećeg ekonomskog i trgovinskog partnera, izuzetno poštujem nemačkog predsjednika Steinmeiera, koji je pravi gospodin i koji zna kako da umiri nemački narod svojim riječima kada je potrebno“. Ali poslednja dešavanja na Zapadnom Balkanu verovatno će joj naložiti da se odluči za turneju po zemljama Zapadnog Balkana. Slovenija je država koja je na neki način prozor ili vrata u Evropsku uniju – ida  ne izneverim Hrvatsku, da ne bude zabune, ali Hrvatska je možda malo previše uključena u ono što se dešava u Bosni i Hercegovini, gde će verovatno biti potrebno malo smiriti strasti. Ali brine me i odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja po Zapadnom Balkanu verovatno biti prva. Želim da se sretnem sa predsednicima ovih zemalja i time nastavim proces Brdo-Brioni, za kojeg bi volela da ne bude samo sastanak jednom godišnje, već da se sastajemo nekoliko puta, barem dva puta. I da bismo se na ovim sastancima jedni drugima obavezali, šta možemo učiniti u periodu između sastanaka kako bi Zapadni Balkan brže postao deo ujedinjene Evrope.“

Čak je i njen protivkandidat Anže Logar izrazio očekivanje da će ona biti predsednica svih i da će delovati kao ujedinitelj i kazao „Biće dobra predsednica ako bude slušala sve nas u premošćivanju naših razlika“.

Nataša Pirc Musar ima do sada neviđene mogućnosti na slovenačkoj političkoj sceni, da ostvari sve navedeno, jer je nezavisna kandidatkinja, koja nije tražila podršku političkih stranaka i predsednica je, koja u tom smislu nikome ništa ne duguje. 

Piše: Zijad Bećirović, direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane