Dva virusa u drugoj fazi

Fljaka Suroi
Izvor: Printscreen

Ustavni sud ima još dve nedelje da donese odluku, ali može da je odloži i za drugi put, kao što je to učinio sa pitanjem Zakona o platama. U međuvremenu, pritisak na sud će se povećati, bilo sa Tačijevim konferencijama za štampu, bilo sa protestima za vreme socijalnog distanciranja koji se s vremena na vreme održavaju na trgu.

Korona ulazi u svoju drugu fazu, nakon dva puna meseca karantina i nege. Čak i krajem ove nedelje smo ispod hiljadu zvanično potvrđenih slučajeva, procenat oporavljenih je preko 73 odsto, dok je broj umrlih dostigao 29.

Jedan od specijalista za zarazne bolesti koji je uključen od početka pandemije na klinici, prokomentarisao je kako pandemija može da traje oko 80 dana, a zatim će vreme smanjiti intenzitet. Ali to nikako ne znači da je opasnost prošla. Umesto toga, treba se pripremiti za drugi talas - kad god bi se mogao pojaviti tokom godine.

Možda je prerano radovati se tome da bi se stvari mogle kretati napred, posebno u našoj već devastiranoj ekonomiji. Možda zato što se Kosovo suočava sa dva virusa već dva meseca i trebaće još dve nedelje da se zna koliko je uticaj virusa Hašim na Ustavni sud.

Emisija za zabavu

Posle dvonedeljne pauze, predsednik se pojavio na konferenciji za novinare. Izašao je da zahteva odgovornost od „grupe Kurti“, kako je nazvao, za samoubistvo mladića iz Gnjilana u studentskom domu pre dve nedelje.

Još nema zvaničnog izveštaja o tome kako se ovaj mladić vratio iz Nemačke ili zašto je, nakon jednog dana u spavaonici, odlučio da skoči sa sprata. Konjufca je rekao da je Ljutfi Haziri intervenisao kod ambasadora Cufaja zbog povratka mladića i da su prateća dokumenta ovog dečaka stigla dan nakon događaja. Konjufca je rekao da je dečak na aerodromu izjavio da nema zdravstvenih problema i kao rezultat toga poslat je u karantin.

Najveće zlo u ovom slučaju je što je život izgubljen. Drugo zlo je što vlada ne izlazi sa izveštajem o slučaju kako bi razjasnila okolnosti njegovog povratka i smeštaja u spavaonicu. I da dokažemo odgovornost, čak i krivičnu ako postoji.

Direktna posledica nedostatka takvog izveštaja je cirkus u organizaciji Tačija, koji očigledno preuzima ulogu sudije i zahteva otpuštanje nakon što je optužio članove vlade. Jednostavnije je bilo da iz moralnih razloga ograniči zahtev za ostavkom.

Štaviše, kao "simbol jedinstva" pokazao je nepoštovanje Ustava, ne pominjući vladu kao takvu, do nove odluke Ustava, već je nazvao "Kurtijevom grupom". Za zabavu, naravno.

Na istoj konferenciji za štampu pitaju ga zašto krši karantin i zašto posećuje hotel, znajući da bi morao da ostane zaključan. Ali, stvar je u tome što ove mere nisu proglašene neustavnim kada su po drugi put preduzete posebne odluke za celu opštinu - stoga je Tači u stvari prekršio zakon. Štaviše, na toj konferenciji rekao je da sledi preporuke Instituta za javno zdravlje.

Ali nije iznenađujuće, čovek koji sistematski laže misli da laže ceo svet i da svako veruje u njegove laži.

Pritisak

Dakle, ova jučerašnja konferencija ustvari je pritisak javnosti i prezirna propaganda protiv predstavnika vlade. To je ujedno i izbegavanje pažnje od nereda u kome nas je upoznao sa svojim neznanjem i arogantnošću kada je odlučio da pregovara s Vučićem. Činjenica da su dela složena, komplikovana, skrivena i s repovima dokazuje naslov članka objavljenog prošle nedelje: Rusija ostavlja otvorenu mogućnost podele Kosova.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da konačno rešenje kosovskog pitanja treba da odredi Savet bezbednosti UN usvajanjem nove rezolucije, koja bi zamenila Rezoluciju 1244. Upitan o mogućnosti da bi Rusija zvanično bila uključena u pregovore između Srbije i Kosova, rekao je da je "pre svega potreban poziv iz Beograda".

Naravno, Rusija ne miruje, niti Srbija koja igra igru maestralno - podiže se i ne ruši odnose sa Evropom i dobija podršku Rusije, Kine i arapskih država po potrebi. I na Kosovu se ruši vlade u vreme pandemije i za ovaj posao se angažuje DSK, tačnije predstavnici te linije koja je za šefa države izabrala Hašima Tačija.

A kad bolje razmislim, oni koji su Tačija izabrali za predsednika nisu oni koji imaju veliki problem stvaranja vlade sa predstavnicima stranaka koji su zadržali vlast u prethodnoj vladi. Sa onima koji su plaćali "stručnjaku" čak šest hiljada evra mesečno, oni su zloupotrebili tendere za spomen-dela i zloupotrebili javni novac dajući ga određenim nevladinim organizacijama i nekim uzaludnim organizacijama Redžepa Hotija. Da ne spominjemo katastrofu u obrazovanju i infrastrukturi, gde je budžet ostavljen prazan, kao i rezervni fond.

Razgovori između DSK-a i potencijalnih budućih koalicionih partnera se nastavljaju, a rascep koji se pojavljuje pokazuje pomak stava DSK-a o mnogim tačkama koje su mu bile deo programa do pre gotovo dva meseca. Naravno, promena stava ne ukazuje na doslednost. Takođe ne ukazuje na iskrenost. Pokazuje interes.

A interes DSK je da preuzme premijersku funkciju upravo sada i izbegne izbore - nadajući se da Ustav neće Tačijevu deklaraciju proglasiti neustavnom za Hotijevo imenovanje za premijera. Budući da sama DSK zna da je raspuštanjem koalicije sa Samoopredeljenjem izgubila podršku onih koji su joj verovali kada su rekli BESO.

                                                              * * *

Ustavni sud ima još dve nedelje da donese odluku, ali može i da odloži odluku za drugi put, kao što je to učinio sa pitanjem Zakona o platama. U međuvremenu, pritisak na sud će se povećati, bilo sa Tačijevim konferencijama za štampu, bilo sa protestima za vreme socijalnog distanciranja koji se s vremena na vreme održavaju na trgu.

Vlada kaže da su protesti pravo građana i da ih neće ometati, ali takođe kažu da nisu oni pozvali na proteste. 

Ali neka vlada ne zaboravi da građani imaju i druge stranke, koje takođe mogu izaći u znak protesta da se suprotstave ovim protestima.

A tu su i ostali građani, koji nemaju stranku i kojima je dosadno sa politikom uopšte i posebno u vremenu virusa. Čak i ako izađu na protest, sve što će se postići je da se virus ponovo aktivira pre nego bilo gde drugde u svetu.

Čekamo i videćemo.

Piše: Fljaka Suroi, Koha