Kurti čini štetu regionu, OEBS i međunarodna zajednica na velikom ispitu

Vladimir Marinković
Izvor: Tv Pink/Print Screen

Stav privremenih institucija u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem da se srpskom narodu na KiM ne dozvoli da glasaju na predstojećem referendumu ili da glasaju putem pošte ili nepostojeće „Kancelarije za odnose Srbije i Kosova“ pokazatelj je potpunog odsustva racija i dezorijentisanost koja čini ogromnu štetu regionu a posebno i Srbima i Albancima koji žive u našoj južnoj pokrajini.

Tzv „Kosovo“ nije niti će bilo kada biti članica OEBS-a a ovu važnu organizaciju ne treba da interesuju unutrašnja politička nadgornjavanja i igre u okviru albanskog korpusa čiji politički predstavnici iz dana u dan dokazuju da nemaju nikakav demokratski kapacitet već im je jedini cilj da teritoriju KiM očiste od Srba pokušavajući da izazovu incidente većih razmera kako bi im pošlo za rukom da na silu prigrabe sever KiM što realno predstavlja njihovu jedinu političku agendu.

OEBS i međunarodna zajednica su na velikom ispitu s obzirom da se ovde radi o pokušaju stvaranja novih tenzija  a međunarodno pravo i Rezolucija 1244 se dovode u pitanje što apsolutno nije u interesu mira i stvaranja ambijenta za dugoročna politička rešenja.

Aljbin Kurti nema kapacitet da upravlja bilo kakvim institucijama, njega ne zanima unapređenje kvaliteta života ni Srba ni Albanaca već nasilna promena situacije na terenu.
To pokazuju svi njegovi potezi od kada vodi privremen institucije, od toga da nema nameru da implementira Briselski i Vašingtonski sporazum, a nema nameru ni da kroz učešće u inicijativi Otvoreni Balkan osigura nova radna mesta i dostojanstven život svih građana na KiM. 

Republika Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem će i dalje voditi mudru politiku po pitanju KiM ali neće odustajati ni jednog trenutku od borbe za svoj narod, kulturnu, istorijsku i religijsku baštinu na KiM i ostvarivanje svojih legitimnih interesa.

Što se tiče privremenih institucija, kako bi to Amerikanci rekli, jednom "marionetska država" uvek "marionetska država" pa te velike albanske vođe od svog najvećeg patrona ni vizu za odlazak tamo više ne mogu da dobiju, ranije Haradinaj, sada Kurti.

Srbija kao i do sada nastavlja da vodi samostalnu politiku i da se bori za svoje, srpske interese, trebalo bi da je to jasno i OEBS-u a i celoj međunarodnoj zajednici.

Piše: Vladimir Marinković, narodni poslanik u Skupštini Srbije