Mozgovi blindirani mržnjom: Brisel - javi se, imamo problem 

Nikola i Dragica
Izvor: Kosovo Online

Iracionalna mržnja i frustracija. Dve reči u koje staje cela stvarnost "albanskog Kosova" danas. Srbin u Đakovici, Prištini ili Vučitrnu 2021. i bilo koji Jevrej u Berlinu 1939. Svaka sličnost nimalo nije slučajna. 

Slika prva. Razvaljena vrata na stanu Dragice Gašić, ispred njih razjarena gomila žedna krvi. Srpske naravno. Žena u šezdesetoj godini, sama, u gradu koji i dalje smatra svojim. Ali u Đakovici nema mesta za nju. Smatraju je krivom za nešto, samo sva objašnjenja su glupava i lažna, naravno. Ne žele je. Vratila se Srpkinja i kvari nacionalnu harmoniju. Ona jedna među njih 40, 50 hiljada, ili koliko već. Iritira ih svojim prisustvom. Mržnja, ništa drugo. Jeziva mržnja od koje se već na prvi pogled ledi krv u žilama svakome ko ima trunku ljudskosti u sebi. Reagovala je čak i gospođa Fon Kramon. Jednom kratkom, germanski tvrdom rečenicom, ali je izustila da je to neprihvatljivo. Hvala joj. 

Slika druga, selo Gojbulja kod Vučitrna. Mali Nikola Perić igrao je juče fudbal sa drugovima i braćom. Evropsko prvenstvo je u toku, ali Nikola nije znao da je  po aktuelnim kosovskim zakonima i fudbal izgleda zabranjen za Srbe. Nije stigao ni da pita odnekud pristigle "antisportiste" zašto ga krvnički tuku. Pa čekajte, momak je igrao fudbal u svom selu. Nisu to bili tenis ili košarka, da pokušamo da tražimo uzrok provokacije u Đokoviću ili Jokiću. Srbi nisu sjajni u šutiranju lopte nogom. Ali među komšijama Albancima je  popularno "šutiranje Srba". U tome su jako dobri. Nikola je to saznao grubo, na svojoj koži. 

Ovakvih slika danas na Kosovu ima mnogo. Svakog dana bar jedna. Previše ih je čak i za jednu tako neuspelu i propalu zajednicu, u čiju "multietničnost" veruju još samo Server, Veber i izvestiteljka Kramon. I dok Berlin i Vašington i dalje nalaze efikasna opravdanja za svoje asocijalno i nevaspitano čedo, Priština za to vreme kupuje blindirana vozila sa teškim naoružanjem, a vlastima u Đakovici smetaju nova vrata na ulazu u stan Dragice Gašić. Ona koja bi možda mogla da izdrže sledeći nalet komšijskog besa. 

Svaka od ovih priča ružna je i tragična na svoj način. Ali za svaku su dve reči dovoljne. Iracionalna mržnja i frustracija. Ipak, posebnu težinu ovde daje strašna količina nebrige međunarodnih posmatrača i učesnika u svemu onom što se zbiva na Kosovu.

Da li je u Evropi, duboko već zašloj u 21. vek, današnje Kosovo realnost ili samo ružan, jako ružan san? I jedno i drugo je, nažalost. 

Staroj Evropi, uljuljkanoj u njenoj aristokratskoj aroganciji, opsednutoj profitima, granicama, samoproklamovanim tolerancijama, jednakostima i ostalim lažima, a pre svega paralisanoj strahom od sopstvene nemoći, bezidejnosti, bankrota i gripova, sve tromijoj i nesposobnijoj i naravno grozno licemernoj, takvoj Evropi danas prolaze "vozovi" kroz noge, pa su šovinistička orgijanja u Prištini i svakodnevni teror nad Srbima na Kosovu činovnicima iz Brisela vidljivi isto koliko i sneg u julu. Samo da ne bude već sasvim kasno, kad "đavo dođe po svoje".

Piše: Miloš Garić, urednik Kosovo onlajn

zabeli ks
02. Jul 2021.
Погрешна адреса, јавите се опет...
Slavko
02. Jul 2021.
Jel prava adresa Kurti? Javi, bote, da znamo...
Slavko
02. Jul 2021.
Javio ce glavni bot, zebeli mili ili kako vec. Nismo iznenadjeni, Provaljen si, tvoja duznost ovde na portalu je sve relativizovati i pricati o ''demokratskim'' vrednostima i kako imate ''zgrade, kafice ita''. Ukidanje viza nema, pa izbacuj mrznju nad Srbima. Nema ni nato clanstva, pa opet tuci Srbe. Nema insulina, nema dovoljno vakcina, nema ni najosnovnijih lekova, pa kreni mrznjom na prvog komsiju. To ce trajati dok ti ne odu svi mladi Albanci preko srpskog pasosa u Evropa da rade, jer shvataju odavno da nema leba u drzavi gde se diskriminisu ljudi zbog druge nacionalnost. Ako neverujete, eno vam primer Hrvatske i Bosne, gde su Srbi uvek glavni krvci, pa im omladina sad dize natalitet u Irskoj.
Slavko
02. Jul 2021.
Tako da mili, mali mrave, zabeli itd. dokle god ste najsiromasniji i najagresivnij i najveci rasisti, Brisel je odgovoran za vas, jer vi sami za sebe ne znate da odgovarate, ne znate da izgradite insitucije, ne znate da vodite ekonomiju.
Zoran
02. Jul 2021.
Nisu svi albanci naravno isti, ali ocigledno se vecina nazovi "kosovara" ponasa kao neljudi, bez empatije i puni mrznje.
Ovaj nagli talas nasilja potice iz frustracije da su ni na nebu ni na zemlji, i da bas nista ne ide kako su planirali. Njihova snaga je 10 na jednog i sve dok im zapadnjaci to budu dozvoljavali oni ce se sve vise siliti. Bice ovde uskoro mrtvih srba, a onda treba podici ulog i mobilisati vojne snage na administrativnoj granici. Tek onda ce zapadnjaci shvatiti da je prekipelo i da treba pod hitno obuzdati propali projekat. A na srbima je da budu slozni, da pomazu jedni drugima u ovim teskim vremenima i da dobro pamte.
Xhevdet
03. Jul 2021.
Svi pazite shta pishete ovaj je dobar text svi treba da osudimo napad na deca jer su oni naj nevine biqe na svetu zhelim mu berzhi oporavak
Zoran
02. Jul 2021.
Hvala vam na ovom mnogo dobrom tekstu. Treba ga sto vise prosiriti po medijama. A srbima na okupiranom Kosmetu zelim svu podrsku, i stalno ste mi u srcu i u mislima.
Mili
02. Jul 2021.
Nasa imena su nasa briga .Ne brini ti za to ti koji sebe Slavko zoves.
Jos nesto nemoj da brines:sta to mi imamo i sta nemamo ,jer budi siguran od tebe necemo da trazimo.Nemamo mi potrebu da za nesto izbacimo mrznju na Srbe.Ta mrznja je obostrana i ako je nesto beskonacno onda je to .Istina je da vas mrzimo iz dna duse .A znas li zasto ??Jer nikada niste na Albance gledali kao na sebi ravne nego na neke ponizene drugorazredne pridoslice od neznase od kud.Nasi mladi istina da putuju po svetu ,ne samo po Evropi,ali nikako srpskim pasosima.Koja ti je to zabluda.Nase komsije Srbi,gradjani Republike Kosova ,su ravnopravni gradjani.Ali normalno da ispred zakona moraju da zaviju rep pod noge.Ne moze vise Srbin da bude za sve u pravu.Za nas natalitet u opste ne brini.Nije nas gori nego vas.U celom Balkanu je pojava da se obladina seli po Evropi.Na Kosovu najmanje.
Dardanija=Srbija
04. Jul 2021.
Uh velika stvar, pa na ovoj planeti svaki narod misli da je iznad drugih. Ali opet nisi u pravu, uvek smo govorili da su Albanci carevi za trgovinu, hvalili smo odnos albanac prema starim ljudima bac-ama. Mi zato i jesmo nebeski narod jer u svakom vidimo i nešto dobro. I možete vi da pričate priče ali kad smo isterali Turke zatekli smo nepismen i bedan narod, prljave kasabe. To samo ludi Srbi mogu svakom da pruže ruku, napravili smo vam gradove, otvorili univerzitete, bolnice, od bede napravili gospodu. Da su Albanci znali 1999 šta ih čeka za ovih 20 god. Mnogi bi ratovali ne protiv Srbije nego za Srbiju.
PR
04. Jul 2021.
Mnogo mržnje i zla seju neki neodgovorni ljudi. A što se seje ti se žnjeje.
Mali Mrav
06. Jul 2021.
Ako se dvoje srpske djece potuku u Beogradu nikome ništa ako se potuku u Kosovu onda je nesporazum među vršnjacima ako se Albansko i Srpsko djete potuku onda je zemljotres. Ja mislim da se djeca ne smiju politizirati. Ja sam se u tim godinam takao sto puta i dobio dao batina i majke psovali i sve ostalo. Ja mu želim brz oporavak ali sa politizacijom ne znam što žele postići. Što se tiće Dragice ja ne razumijem kako se pravi toliko velika žrtva 90tih je radila u SUPu a sada kako izgleda u MUPu pa terorizira ljude. Nema papire o posjedu stana nego se vadi na stanarsko pravo. Po tome bi onda svi građani koji su se raselili iz EX JU republika mogli vaditi na stanarsko pravo i evo Đumbusa.
rile
07. Jul 2021.
sa ovime ću morati da se složim...nema svrhe politzovati svaki incident iz prostog razloga što političke pozadine u najvećem broju slučajeva i nema...što se tiče Dragice sigurno nije u redu ako su je uznemiravali ali isto tako ako treba da joj se provere dokumenta onda treba tim pre što su za tu zgradu koliko je meni poznato izdavani vrlo sumnjivi papiri...