Proširili su nam uši

Fljaka Suroi
Izvor: Koha ditore

Samo na Kosovu se dešava da brojanje oko 900.000 glasova traje najmanje mesec dana. Na Kosovu se dešava da policijski i sudski predmeti traju godinama, a posebno na Kosovu se dešava da prevare i malverzacije imaju dugotrajne posledice za koje nam trebaju decenije da se oporavimo.

Pohvale koje je dobila CIK za brzinu kojom su prebrojani glasovi u izbornoj noći su izbledele kada je kasnio proces ponovnog prebrojavanja 317 biračkih mesta i glasova dijaspore. Sada se situacija još više zakomplikovala kada se shvatilo da će biti prebrojano više od 500 biračkih mesta, zbog neusklađenosti rezultata.

Dakle, izbori su se ovog puta završili s najvećim ponovnim prebrojavanjem koji smo ikada imali i odbijanjem čak 4.639 koverti sa glasovima dijaspore koji su stigli nakon roka zbog, recimo, tehničkih poštanskih problema.

Ako se treba pridržavati odluke CIK-a, ovi se glasovi zaista ne mogu prebrojati zbog kašnjenja u dolasku. Ali ako se na bilo kojim prethodnim izborima brojani glasovi primljeni kašnjenjom pošte, tada bi ti glasovi trebalo da budu prebrojani, čak i ako to znači da rezultati neće biti overeni pre druge nedelje novembra.

Greh je što je spor proces ponovnog prepričavanja bacio tamnu senku na izbore bez incidenata. A greh što uzalud gubimo previše vremena, pružajući sadašnjim institucijama priliku da nastave sa daljim trošenjem budžeta.

"Brazil Balkana"

Haos je stvoren prošle subote sa misterioznom bolešću 26 službenika, od kojih je 9 završilo u bolnici. Rečeno je da su se simptomi pojavili čim su provereni glasački listići koji iz Srbije. Kao rezultat toga, odbrojavanje glasova je odloženo, što je, naravno, izazvalo povratni efekat. Ali to je, međutim, donekle utihnulo u ponedeljak veče, kada je skoro celo Kosovo bilo pred ekranima kako bi uživalo u novoj pobedi Kosova u fudbalu u evropskim kvalifikacijama.

U igri vrlo sličnoj Barseloni iz dana Gvardiole, kosovski fudbaleri pobedili su Crnu Goru sa 2:0, iako je konačni rezultat trebalo da bude barem četiri puta veći u korist Kosovara. Hoćemo li se kvalifikovati ili ne, zavisi od samih igrača koji zavise samo od njih samih. Idealno bi bilo dobiti dve preostale utakmice, uprkos igranju protiv prve dve ekipe u grupi. Koliko god da je stvarno, to je još jedna tema, ali definitivno, ovaj tim im ni na koji način neće biti inferioran. Timski duh i duh ovog tima izgledaju nepobedivo.

Možda će nam se dogoditi da, kada Kosovo bude kompletirano sa novim institucijama, reprezentacija Kosova će se takođe kvalifikovati za evropsko prvenstvo. Bila bi to dvostruka pobeda, nezamisliva pre godinu dana.

Međutim, kada je u pitanju fudbal, loš ukus ostaje u ulaznicama koje se prodaju na internetu, a koje zatim dolaze u prodaju putem namenskih trgovačkih portala. Kao i mnogi fudbalski navijači, i ja sam odustala od pokušaja otvaranja računa za kupovinu karata, jer kad god bih pokušala, nisam mogla sebi da priuštim tako nešto. Možda će tužilaštvo sada znati zašto neko može preprodavati karte, a neko ih ne može kupiti.

U međuvremenu

Dok smo još razgovarali o pobedi Kosova i da ne bismo iskoristili institucionalni vakuum za bilo koji potez koji bi nam ostavio dugoročne posledice, međunarodni zvaničnici su počeli da vrše pritisak na ministra pravde da ne imenuje javne beležnike koji su takođe izašli iz procesa koji je osporavan. Glavna zamerka bila je da ako bi ti ljudi, za koje je utvrđeno da imaju porodične i druge veze sa političarima DPK-a, bili nominovani, notarske kancelarije neće biti priznate u inostranstvu.

Prvi koji je reagovao na ovaj pritisak bio je Veselji, rekavši da se imenovanje neće dogoditi, iako je njegov  ministar Tahiri rekao da je proces prošao dobro i da nema razloga da se ne nastavi sa imenovanjima. Međutim, čak i ako bi došlo do njihovog imenovanja, postavlja se pitanje hoće li ta odluka imati pravnu snagu s obzirom na to da je ovaj ministar deo vlade u ostavci koja navodno više nije nadležna za donošenje odluka. Najbolje bi bilo da se ovaj postupak otkaže i održi u normalnim uslovima bez sumnje.

U isto vreme, na severu se desila velika policijska operacija koja je prošla bez incidenata i okončana hapšenjem policajca, za koga se sumnja da je opstruirao sprovođenje zakona, osim što je osumnjičen za ubistvo Olivera Ivanovića, deo je organizovane kriminalne rupe. Još jedan policajac koji je bio meta ove akcije je pobegao, što je stvorilo sumnju da je neko iz policije možda odavao informacije. Sumnje pokazuju da mnogo toga u policiji ne ide onako kako bi trebalo i da je potreban takozvani samorazgovor ako ćemo verovati da će protiv kriminala i korupcije na Kosovu zaista biti borbe.

Akcija je, dakle, prošla bez problema i bez incidenata. Dogodilo se to upravo prilikom prebrojavanja glasova, možda da bi se izbegla pažnja izbornog procesa, ali se nije uspelo, jer je većina skrenula pogled na konačne rezultate i buduću strukturu Skupštine. Možda je čak bilo potrebno da se pokaže da se nešto radi na otkrivanju ubistva Ivanovića, dok je glavni osumnjičeni, Radoičić, u bekstvu. Čovek poznat kao šef zločina, a ujedno i potpredsednik srpskog političkog subjekta, koji će verovatno osvojiti prvih 10 mesta rezervisanih za Srbe u Skupštini. Oni koji, srećom, ovaj put neće imati udela u vladi kao koalicioni partner.

Potrebno je čišćenje

Već je postojala potreba da se redovi policije očiste od elemenata koji se tiču kriminala. Isto je i sa sporim pravosuđem.

5. novembra biće će tri godine od smrti Astrita Deharija u zatvoru u Prizrenu, a slučaj tek treba da bude rešen. Nakon velikog pritiska javnog mnjenja i smene dvojice ministara pravde, država Kosovo je konačno došla do dokumenta, veštačenja, koji je u vezi s tim slučajem sprovela nezavisna švajcarska institucija.

Advokat koga je porodica angažovala bio je prvi koji je javno izašao sa zahtevom za obelodanjivanjem izveštaja, za koji je rekao da se zasniva na elektronskoj formi koja je stigla u Ministarstvo pravde pre više od deset dana.

Ministarstvo je reklo da nema takav dokument, kao i Državno tužilaštvo, koje je reklo da od Ministarstva ništa nije dobilo.

Dva dana kasnije tužilac je došao u Prizren da kaže da je koverta upravo stigla preko švajcarske ambasade i da će biti otkrivena tek nakon što bude prevedena na albanski. Prema Pravilniku o postupku, Tužilaštvo ne može  objavljivati dokumente na stranom jeziku bez prevođenja na bilo koji od zvaničnih jezika Kosova, pa ih nije dostavilo porodici.

Međutim, slučaj Dehari vrlo je specifičan i odlikuje ga mnogo, mnogo neizvesnosti, sa vrlo kontradiktornim izjavama, sa dve obdukcije i na kraju, bez zvaničnog obaveštenja nadležnih institucija za porodicu da je njihov sin umro u zatvoru.

Zadržati dokument napisan na stranom jeziku i ne predati ga porodici, verujem da je samo produžetak njihove agonije. Pogotovo ako je tekst napisan na jednom od službenih jezika Švajcarske poznatih porodici, s obzirom da su tamo živeli duže vreme. I konačno, prva porodica ima pravo da zna o sadržaju dokumenta, o kome su morali biti zvanično obavešteni, a ne kako je Astritin otac rekao preko medija.

Dokument će verovatno otkloniti dilemu povezanu sa okolnostima Deharijeve smrti u zatvoru. Nasilna smrt, kako je definisano, ako se pokaže da je to ubistvo, stvoriće novu situaciju: pronalazak počinitelja i motiv. Procena da to nije ubistvo verovatno će zatvoriti ovo izuzetno bolno poglavlje za porodicu. Ali to neće zatvoriti odgovornost države - jer se njegova smrt dogodila u državnoj instituciji.

* * *

Sve opisane situacije, osim fudbala, imaju zajedničku stvar: toliko su nam proširili uši da gubimo strpljenje.

Broj glasova pretvorio se u telenovelu i verovatno posljednji je pokušaj Inicijative, uz pomoć nekolicine drugih, da pređe prag i postane parlamentarna stranka sa šest poslanika. Ako preskoči prag, zavisiće od konačnog procenta glasova koje su dobili PS i DSK i da li će im trebati više glasova da osiguraju albansku većinu u Skupštini.

Notarska saga traje od avgusta kada su otkrivena imena onih koji su polagali ispite sa i bez sukoba interesa; i potraga da se otkrije ubica ili ubice Olivera Ivanovića traje već više od godinu i po dana, mada se retko govori ili podrazumeva da se zna ko ga je ubio.

A za situaciju u pravosudnom sistemu će biti potrebne duboke reforme, jer njen rad skoro nikada nije završen. Pratimo suđenja i optužnice dugi niz godina i još, nakon svih ovih krađa i anomalija koje nam se javljaju, nemamo pravosnažne presude da će neko biti zatvoren zbog grubog kršenja zakona.

Bilo bi dobro kada bi se prebrojavanje glasova završilo što je pre moguće. Možda ćemo na kraju početi da verujemo da se stvari mogu promeniti na bolje, jer nas svako kašnjenje košta i novca i zdravlja.

Fljaka Suroi

Kolumnistkinja Koha.net