Šib zaboravio genocid nad Srbima, pa još opravdava i bombe iz 1999.

Dejan Ristić
Izvor: Foto Bojan Džodan

Najnovija izjava ambasadora SR Nemačke u Republici Srbiji u vezi sa tim da je protivpravna i zločinačka agresija 19 država članica NATO pakta na SR Jugoslaviju, do koje je došlo tokom proleća 1999. godine, imala za cilj da spreči genocid nad albanskim življem na području AP Kosovo i Metohija, u najmanju ruku je neobična i činjenično neutemeljena.

Ovo tim pre, što je svega dan ranije ambasador u svom autorskom tekstu posvećenom 80. godišnjici napada nacističke Nemačke i njenih saveznika, objavljenom u jednom našem dnevnom listu, izbegao da naglasi i to kako je napad njegove domovine na našu zemlju, pored ostalog, rezultirao i genocidom počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda na tlu tada okupirane Kraljevine Jugoslavije.

I dok je Tomas Šib izbegao da se osvrne na istorijski i na svaki drugi način stvaran i dokazani genocid nad pripadnicima srpskog naroda, do koga je došlo u razdoblju između 1941. i 1945. godine, ambasador se na volšeban način opredelio da protivpravnu i zločinačku agresiju država članica NATO pakta na SR Jugoslaviju, u kome je prednjačila njegova zemlja, neprimereno i suprotno istorijskim činjenicama pokuša da opravda sprečavanjem nekakvog genocida koji se nije ni dogodio, niti bi se ikada dogodio. Istorijske činjenice nam nedvosmisleno svedoče o tome da tadašnje jugoslovenske i srpske vlasti nisu imale nikakvu genocidnu nameru u odnosu na svoje građane albanske nacionalnosti na području AP Kosovo i Metohija, već su se, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim propisima i standardima, suprotstavile pokušaju oružane pobune sa ciljem otcepljenja dela državne teritorije.

Ambasador je, svesno ili nesvesno, tim svojim rečima optužio SR Jugoslaviju, a samim tim i srpski narod, za spremnost da počine genocid nad svojim sopstvenim (su)građanima albanske nacionalnosti na području AP Kosovo i Metohija.

Dakle, genocid koji se dogodio nad srpskim narodom u periodu između 1941. i 1945. godine, a za koji je delom odgovorna i njegova domovina, se prećutkuje i ignoriše, a nepostojeći genocid nad albanskim življem na području AP Kosovo i Metohija se sada predstavlja kao nekakav opravdavajući razlog za protivpravni i zločinački napad na jednu suverenu državu koja se na delu sopstvene teritorije suočavala sa oružanom pobunom i organizovanom terorističkom aktivnošću.

Očito izlazeći iz okvira dobre diplomatske prakse i zalazeći na sklizak teren improvizacija i maštarija, ambasador je izrekao nešto što će, plašim se, trajno obeležiti njegov mandat u našoj državi.

Ako je i od jednog ambasadora, mnogo je.

 

Autor: Dejan Ristić, istoričar

Lio
08. April 2021.
Bravo sib
Mali Mrav
09. April 2021.
Svaka Čast ambasadoru što ima dostojanstvo se držati istine. Bitno je da se ne zaboravi istina. Za zločine koje su činile obe strane. Ne može biti legitimno težnja ujedinjenje Srba a ne ujedinjenje Albanaca.
Mark
09. April 2021.
istinu je rekao ambasador. i srbi treba reci istinu. nakon toga samo pomirenje ...