Uloga Čanka na Zapadnom Balkanu

Nenad Čanak
Izvor: LSV

U skladu sa svojom gabaritnom političkom figurom, Nenad Čanak je u prethodnih nekoliko meseci podigao priličnu regionalnu prašinu, i to na stari štos, više puta ranije već ispaljenim "bombama", ali medijski još uspešnije.

Osim na lokalnoj trasi Detelinara-Gardoš, lider vojvođanskih ligaša imao je, videli smo, zapažene nastupe i na gostovanjima, prvo u Prištini, onda na Cetinju, mestima gde je, po sopstvenom priznanju, rado viđen gost, iako neki u vezi s tim nedokazano pominju reči poput – tezga, honorar, keš… A ima i glasova koji očekuju da tužilaštvo reaguje zbog njegove drske antiustavne delatnosti.

Čanak na sve to prezrivo odmahuje rukom, i bez obzira da li pozira uz velikoalbansku mapu u prištinskom kabinetu Aljbina Kurtija ili sa Milom Đukanovićem i njegovim komitama na cetinjskim barikadama ispija hladne napitke, uz crne košulje i jurišne taktove Perkovića Tompsona, on s monaškom smirenošću tvrdi da tako zapravo goni srpske fašiste. O tempora, o mores.

Poručuje nam Čanak, kao pravi skojevac, da se bori za novu, modernu Srbiju, doduše onu po starim komunističkim šavovima, bez Kosova, Crkve i Vojvodine, ali zato Srbiju po ukusu i meri Kurtija i Osmani, Komšića i Đukanovića, Fon Kramon i Servera, Kandićke i Biserko... I da, naravno, da se ne ogrešimo o Jovanovića i Draškovića. I onu su tu rame uz rame s prethodno pomenutom ekipom. Što bi rekao Mao Cedung, neka cveta stotinu cvetova.

Zanimljivo je to Čankovo društvo. Monolitni, srasli od zbijenosti jedni uz druge. Drug Kardelj bi bio ponosan. Iste vrednosti, etika i estetika na jednom mestu i samo jedan problem ih muči. Ne znaju šta će sa Srbijom i Srbima. Srbija im prevelika, Srba mnogo oko njih. I to sve neki strašni, hoće da se bune zbog nepravde, da čuvaju Kosovo i Metohiju, pevaju himnu, da pišu ćirilicom, znaju istoriju, da brane svoje manastire i ne odriču se predaka u Prizrenu, Mojkovcu i Trebinju. I što je najgore, uporno osporavaju deklaracije koje, gle čuda, ne prihvata ni veća polovina sveta. Dakle, nepopravljivo genocidni.

Ali da se vratimo nedavnom Kurtijevom gostu iz severne srpske pokrajine. Čanak je omiljeni Srbin na mestima gde Srbiju najviše mrze, i notorno dominira u TV nastupima dok proglašava kosovsku državnost, zastupa srebrenički genocid ili napada srpsku crkvu za agresiju i okupaciju. Ionako zjapeći apetit, dodatno mu raspaljuju pristojnost i nesnalaženje voditelja u studiju. Srbiju tada "grize" i odozdo i odozgo, pomera granice kako mu se prohte i preti štapom kao Sauron. Jer drug Stari je ostavio amanet, pa ovde i dalje "mi dižemo čelo, mi kročimo smelo, mi ponosno stiskamo pest".

E sad, postavlja se logično pitanje, šta "profesionalni antifašista" Čanak može, kao realnu i naplativu vrednost, da ponudi Aljbinu "Srbija mora da odgovara za genocid" Kurtiju i Milu "plaši me srpska hegemonija" Đukanoviću. Ne može ništa, osim čistog privida i scenskog utiska. Da odmah razvejemo bilo kakvu nedoumicu te vrste. Uz činjenicu da svaka ptica leti svome jatu, pa tako i Čanak, ovaj veteran srpske političke prakse ne raspolaže snagom većom od osrednje mesne zajednice, a onim što radi i govori svojski se trudi da se tu ništa ne promeni.

"Teško Crnoj Gori ako mora da je brani Čanak", reče Abazović pre neki dan i spasi dušu. I definitivno, iza te rečenice možeš samo da spakuješ laptop. Ali koja je onda uloga Čanka na Zapadnom Balkanu?

Kad nemam dobar odgovor na neko pitanje uvek posegnem za Džonijem Štulićem. Pada mi na pamet ono "kad mrtvi fazani lete iznad naših glava, mrtvi fazani lete, a nijedan ne pada".

I stvarno, "koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare“?

Piše: Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn

Miodrag iz Peći
10. Septembar 2021.
Dobro napisano. Ali. Trebali ste nešto novo (staro) izvući od bogate Čankove ANTIFA delatnosti. I još nešto. Zašto Vućić nije malo vaspitno reagovao na da parafraziram Slobodana kada je govorio o Šešlju: "Najomiljenijem opozicionaru" i kako oprosti mom (to kažem jer sam član SPO od devetog marta '91.god.) one nebuloze o: "Vladika, to znači ajatolah, to znači pravoslavni Iran." zauzimanje Boke Kotorske da Rusima otvori Jadran.