Vjosa Osmani je kao Hašim Tači, sa malo više škole, a mnogo manje istorije

Berat Bužala
Izvor: nacionale.com

Imali smo sve vrste lidera na Kosovu, ali predsednica Vjosa Osmani je jedinstvena po tome što pokušava da proda sve svoje lične privilegije kao bolne žrtve, očekuje da verujemo u nju. Vjosa Osmani je kao Hašim Tači, sa malo više škole, a mnogo manje istorije.

Njena sposobnost da dramatično kaže gluposti je impresivna. Čak i kada je uhvate u delu zloupotrebe nafte, čak i kada se njen muž na društvenim mrežama ponaša kao običan huligan, ona očekuje da joj javnost zahvali. Ona ni sama ne zna zašto.

Očigledno ju je činjenica da je čitavu svoju karijeru izgradila baveći se ljudima koji su ratovali uverila i samu sebe da ima neke zasluge za rat. Stoga je neshvatljiva njena arogancija i nedostatak skromnosti. Vjosa Osmani je intelektualno bazična, politički polarizovana, društveno toksična. Drugim rečima, Vjosa Osmani je kao Hašim Tači, sa malo više škole, a mnogo manje istorije.

Kada je Vjosa bila poslanik, govorila je kao predsednica i govorila je u ime naroda, a sada kada je postala predsednica, govori kao poslanik i govori u ime stranke, koja čak nije ni njena. U oskudnim intervjuima za medije, ona je daleko više pristrasnija od portparola vlade. Ona nema ništa predsedničko osim svoje kancelarije. Njen jezik prema medijima i njeno ponašanje na konferencijama za novinare nedostojni su za jednog gradonačelnika, a kamoli za predsednika.

Predsednica Osmani i članovi njenog kabineta vide neprijatelja u svakoj kašičici, kada su pred desetinama novinara videli stotine neprijatelja. Oni stalno žive u paranoji i u paralelnoj realnosti, za koju verujem da je štetno stanje po mentalno zdravlje, da se sprema zavera, ali koja ne znaju ni oni.

Gnev predsednice Osmani je veliki, ali je nerešen. Da biste došli do ovih zaključaka, dovoljno je poslušati dva-tri njena intervjua data kosovskim televizijama. Sramotan govor tela, cinični osmesi, aluzije izgrađene na zaverama. Rečenice koje je ona konstruisala su na nivou prosečnog srednjoškolca. Verovatno zna gde da stavi tačke i zareze, ali ne zna šta da napiše između ovih znakova interpunkcije.

Ako iz rečnika Vjose Osmani izbacimo reči "zločin, korupcija, zakon i red, iznuda... i Hašima Tačija" ostaju samo neke veze. Odlikovao bih svakog od vas ordenom Ramuša Haradinaja, ako uspete da se setite bar jedne poluzanimljive rečenice koju je Vjosa Osmani izgovorila tokom svoje karijere.  Skoro svake sekunde njena rečenica počinje "da znaš". Ne, ne znamo, možete li nam reći? 

Njen dolazak na vlast je bio neophodan, ako ni zbog čega drugog, onda zbog doslednosti i grešaka napravljenih pre nje, ali to je ne čini heroinom i nedodirljivom. Kosovo je odlaskom sa vlasti snaga PAN-a, recimo odlaskom komandanata sa rukovodećih položaja, prošlo veliki test, koji Vjosa očigledno nije dobro pročitala. Ali da biste pročitali ove poruke, potrebna vam je dubina razmišljanja, koju ona nema. Da bismo pročitali i razumeli ove poruke i ovu društvenu dinamiku, nije dovoljno mehanički pročitati neke knjige Pravnog fakulteta. Sve izvan ovih knjiga o predsednici Osmani je "terra incognita", to je džungla u kojoj nikada ranije nije bila.

To što ima zastavu Rugove u kancelariji, ne čini je Ibrahimom Rugovom, čini je, u najboljem slučaju, obožavateljem Ibrahima Rugove, koju kod nas ima na stotine hiljada, što ona nikada nije razumela niti će razumeti. Rugova, u većini slučajeva antipopulistički, a to je Rugovinu antipopulizam pretvorilo u lični populizam. Ovo više govori o Rugovi nego što je Rugova govorio o sebi. Prezentacija koju ovo čini najvažnijoj političkoj ličnosti Kosova je jednostavna i samo karikatura.

Neki njeni intervjui na Si-En-Enu i Bi-Bi-Siju, uz korektan ali suvoparni engleski, nisu izuzetne vrednosti u politici, pogotovo ne 2022. godine kada svako drugo dete govori engleski na nivou gospođe Osmani ili bolje. Sama činjenica da je skoro pola miliona ljudi glasalo za ženu, kao što je glasalo za Vjosu Osmani, jeste važan pokazatelj, ali je važan pokazatelj za glasača i njegovu političku kulturu, a ne za gospođu Osmani i njen politički rad. Birači su glasajući za to uložili u to, a kakva će to investicija biti videćemo za nekoliko godina. Najverovatnije potpuno prazan balon.

U potpunosti u skladu sa mojim očekivanjima bilo je njeno ponašanje, ponašanje njenog kabineta, u vezi sa hirurškom intervencijom u Turskoj, o čemu su prvi preneli turski mediji. Čak i ove izveštaje kabinet predsednice i ona sama videće kao deo specijalnog rata, da se "njeno veličanstvo" odvrati od svete misije posete Centralnoj Americi, gde je, kako je sama rekla, otišla u Kostariku da podigne na viši nivo već briljantne odnose sa ovom državom i nezamenljivim saveznikom.

Svi smo odavno primetili da predsednica Osmani gubi na težini, ali smo s pravom ćutali, da poštujemo njenu privatnost. U nedostatku činjenica nismo imali moralno pravo da je pitamo zašto slabi. Ali u trenutku kada mediji druge države javljaju da je šef naše države podvrgnut hirurškoj intervenciji, mi kao mediji imamo obavezu da postavimo neka dodatna pitanja, koja više ne predstavljaju nikakav etički problem.

S obzirom na prošlost, teško je očekivati iskrene odgovore od gospođe Osmani, ali svaki novinar, na svakoj konferenciji za štampu, treba da je pita koliko je koštala ta operacija u Turskoj, ko je platio tu operaciju u Turskoj i kao rezultat toga da li će naš zdravstveni sistem biti dužan turskom zdravstvenom sistemu, kome smo do sada platili desetine miliona evra, ako ne i stotine miliona evra.

Predsednica Osmani bi trebalo da zna od dana kada je položila zakletvu kao predsednica, a do sada je prošlo oko godinu dana, da  je više od fizičke težine, izgubila političku težinu. Ako bi izbori bili održani sutra, ako bi ona vodila svoju stranku Gudžo, prema anketama koje je naručio sam Pokret Samoopredeljena, gospođa Osmani i njena stranka bi dobili negde između nula i jedan odsto.

Berat Bužala, novinar lista Nacional