Čadež: Očekujem da kupci iz Verone posete i sajam vina u Beogradu

Marko Čadež
Izvor: RTV

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas tokom obilaska Međunarodnog sajma vina "Vinitali 2023", da očekuje da će super-kupci sa sajma u Veroni posetiti i sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji će se održati u novembru u Beogradu, prenosi RTV.

Čadež je istakao da je Privredna komora Srbije pre nešto više od osam meseci zajedno sa italijanskim partnerima pokrenula inicijativu da na jednom od najvećih svetskih sajmova vina u Veroni bude predstavljena "Vinska vizija Otvorenog Balkana".

"Uspeli smo prošle godine u Beogradu da na sajmu vina tri zemlje, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ne samo promovišemo već i napravimo jednu pravu strategiju kako bismo doveli što više distributera i kupaca", rekao je Čadež.

On očekuje da će kupci sa sajma u Veroni posetiti i Beograd koji će od 16. do 19. novembra biti domaćin regionalnog sajma vina i prestonica vinske industrije u ovom delu sveta, a gde će moći da probaju najbolja vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"Ovde trenutno boravi više od 1000 super-kupaca. To su oni koji kupuju vino za ceo svet, za najbolje restorane, za ritejlove. Oni su ti koji određuju da li ćete uspeti ili ne. I naš osnovni zadatak danas ovde na ovom divnom štandu je da imamo što više ljudi koji se time bave", rekao je predsednik PKS.

Čadež je rekao da očekuje da će naredni sajam "Vinska vizija" biti uspešniji i veći od prethodnog.

"Bili smo pre dve nedelje u Dizeldorfu na jednom od najvećih sajmova na svetu. I sa njima smo razgovarali i oni će biti deo našeg koncepta u Beogradu u novembru", istakao je Čadež.

Na štandu Open Balkan koji je organizovala PKS na sajmu u Veroni predstavljeno je više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije, iz čak 41 vinarije.

Prva "Vinska vizija Otvorenog Balkan" organizovan je u septembru 2022. godine, na inicijativu lidera tri zemlje, kada je predstavljeno više od 350 vinarija - skoro 400 izlagača sa destilerijama iz više od 20 zemalja, a posetilo ga je oko 35.000 ljudi.