Otvoreni Balkan otvara nove mogućnosti: Albanski turisti zainteresovani za srpske banje i planine

Rajska banja - bazen
Izvor: Kosovo Online

Proteklih godina albansku rivijeru posetio je značajan broj gostiju iz Srbije, između ostalog zahvaljujući Otvorenom Balkanu, koji je omogućio da građani tri države potpisnice te inicijative mogu da putuju s ličnom kartom, ali prema rečima sagovornika Kosovo onlajn raste i interesovanje albanskih turista za destinacije u Srbiji, pre svega za planine i banje.

Prema podacima Turističkog saveza Albanije samo u prva tri meseca ove godine Albanija beleži 60 odsto veći broj stranih gostiju nego u istom periodu lane. 

Tako direktor Turističkog saveza Albanije, Rahman Kasa u izjavi za Kosovo online kaže da ta organizacija iz godine u godinu beleži sve veći broj turista iz Srbije, ali da ima i onih koji kupuju nekretnine na albanskom primorju.

„Kada je reč o srpskim turistima, statistika pokazuje da oni u Albaniju dolaze većinom tokom leta i to u sopstvenom aranžmanu. Prošle godine smo imali više od 100.000 gostiju iz Srbije, u Draču, Valoni, Sarandi i Ksamilu. Ove godine očekujemo da taj broj broj bude veći i da će preći 125.000“, rekao je Kasa za Kosovo onlajn.

S druge strane, albanske turističke agencije imaju u svojim ponudama posetu Beogradu, ali u njega odvode mahom prekookeanske goste koji na kružnim turama od 10-20 dana žele da obiđu više zemalja, a kada je to moguće i čitav Balkan.

Džimi Lama, direktor turističke agencije TAB iz Tirane, koja ima u ponudi takve ture, kaže da postoje zahtevi turista, prevashodno iz Azije, mnogo ali da nemaju dovoljno vremena da se dugo zadržavaju u regionu.

„Uglavnom radimo sa grupama iz Amerike, Australije i Azije, koje kada dođu na Balkan žele da vide po nekoliko zemalja. Tada organizujemo i posetu Srbiji, uglavnom to bude kratka poseta i boravak jednu ili dve noći u Beogradu“, objasnio je Lama.

U jedinoj turističkoj agenciji u Tirani, koja albanske turiste vodi u organizovane posete Srbiji kažu da, od uspostavljanje inicijative Otovreni Balkan, imaju sve više interesovanja za našu zemlju, pogotovu za srpske planine i banje.

Generalni direktor agencije ATSH Tirana Besnik Vati rekao je za Kosovo onlajn da je Otvoreni Balkan otvorio mogućnost i doprineo tome da prošire svoju ponudu i da pored posete Beogradu, koju trenutno jedino imaju, u nju uvrste srpske banje, planine, ali i da istraže destinacije i turističke mogućnosti duž Dunava.

„Bili smo i danas smo jedina agenija koja je počela da radi onda sa Jugoslavijom, a sada sa Srbijiom, da albanske turiste vodi u Zagreb, Ljubljanu Beograd. Bilo je prekida u radu krajem devedesetih, zbog rata i skoro tokom pandemije korona virusa. Mahom organizujemo posetu Beogradu u sklopu obilaska drugih republika bivše Jugoslavije. Sada kada je Otvoreni Balkan olakšao kretanje Albanaca razmišljamo da u ponudu uvrstimo i druge destinacije, ali i zimski i banjski turizam Srbije, za koji postoji veliko interesovanje naših građana“, kaže Vati.

U Tursitičkoj organizaciji Srbije nemaju tačan broj albanskih gostiju koji posećuju našu zemlju, ali napominju da koriste svaku priliku da Srbiju promovišu kao turističku destinaciju.

„Otvoreni Balkan je izuzetno značajna inicjativa kada je turizam u pitanju zbog lakšeg kretanja između naših zemalja zbog lakše razmene turista, ali i svih drugih saradnji kada su ekonomski odnosi u pitanju,“ izjavila je za Kosovo onlajn direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

I turistički poslenici Albanije veruju da će inicijativa Otvoreni Balkan doneti bolje rezultate turističke razmene zemalja potpisnica, jer povezivanjem Beograda, Tirane i Skoplja tri zemlje postaju lako dostupne destinacije i turistima s drugih kontinenata.