Severna Makedonija ostvarila zacrtani cilj za 2022. godinu u sektoru turizma

Skoplje
Izvor: NSPM

Direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Severne Makedonije (APPT) Ljupčo Janevski rekao je danas da je sa već ostvarenih 2,6 miliona noćenja u prvih 10 meseci ove godine sektor turizma uspeo da ostvari zacrtani cilj za 2022. godinu, a do kraja godine očekuje se više od 2,8 miliona noćenja.

"U prva tri kvartala 2022. godine devizni priliv od turističkog prometa iznosi 376,48 miliona dolara, što je 25 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine. Očekuje se da će ukupan turistički promet za 2022. godinu iznositi 430 miliona dolara", rekao je Janevski na konferenciji za medije.

Time se, kako je istakao, Severna Makedonija nalazi u prvih deset destinacija po deviznom prilivu od turizma, prema podacima Svetske turističke organizacije (UNVTO).

Janevski je naglasio da se broj domaćih turista u kontinuitetu povećava i da će 2022. godine iznositi 45 odsto. Najveći broj stranih turista, čak 32 odsto, dolazi iz ciljnih grupa APPT-a, odnosno iz Srbije, Albanije, Kosova, Turske, Bugarske, Hrvatske i Poljske.

"Jedan od ciljeva makedonskog turističkog sektora za 2023. godinu je da broj noćenja sa strateški važnih turističkih tržišta nadmaši 2019. godinu", rekao je Janevski i istakao da ga raduju nove avio linije Beograd-Ohrid, Izmir-Skoplje, Ankara-Skoplje, Mančester-Ohrid, Tel Aviv-Skoplje, Tel Aviv-Ohrid, Varšava-Ohrid, Minhen, Frankfurt i Berlin-Skoplje, što znači dodatni rast broja turista i odličan početak 2023. godine.