Srbija i Severna Makedonija potpisale Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija

Tanja Miščević i Bojan Maričić
Izvor: Fejsbuk/Bojan Maričić

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske poslove Bojan Maričić i ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević potpisali su danas u Skoplju Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Ministri su odnose dve zemlje ocenili odličnim i istakli da je ovo još jedna potvrda da se poseban značaj pridaje saradnji i daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa u ispunjavanju zajedničkih strateških ciljeva – evropskih integracija.

Maričić je na konferenciji za medije nakon potpisivanja Memoranduma istakao da dve vlade imaju isti zadatak i misiju.

„Približimo našim građanima vrednostima EU u narednim godinama, ali i učinimo još vidljivijim koristi koje će imati od tog procesa pristupanja. Sa Srbijom nismo samo susedi i geografski bliske zemlje, sa Srbijom imamo zajedničku prošlost, bliske tradicionalne veze dva naroda, a što je najvažnije imamo zajedničku budućnost i isti interes, da se obe zemlje razvijaju po evropskoj liniji i da našim građanima obezbedimo bolji život“, rekao je Maričić.

Sevrna Makedonija i Srbija, kako je istakao potpredsednik Vlade, učinile su mnogo i napredak obe zemlje je očigledan.

„Danas imamo politički zamah i podršku Brisela da damo novu dinamiku pregovorima sa EU. Ruska agresija na Ukrajinu jasno je pokazala potrebu ujedinjenja i obezbeđivanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je otvorilo nove mogućnosti za region da napravi korak napred u evropskim integracijama, a istovremeno dalo šansu Ukrajini, Moldaviji“, rekao je Maričić.

Maričić ističe da je evropska perspektiva Severne Makedonije i Srbije dostižna kao nikada do sada, a ono što se od EU očekuje jeste izvesnost i jasan plan za proširenje Unije, što će značiti podsticaj za ubrzavanje procesa transformacije društava.

„Pokazali smo da smo kredibilan partner EU i spremni smo da odgovorimo zadacima, vreme je da Unija da vremenski okvir i završi ujedinjenje starog kontinenta. Mislim da je ovo idealan trenutak za ubrzanje procesa pristupanja, s obzirom na to da se ove godine navršava 20 godina od Samita u Solunu, kada je zemljama Zapadnog Balkana obećana evropska perspektiva, uzimajući u obzir novi geopolitički kontekst”, rekao je Maričić.

Potpredsednik Vlade je današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji rekao da dva ministarstva doprinose uspešnijoj pripremi i olakšavanju procesa pristupanja EU.

„Iskustva i razmena znanja, informacija, praksi između pregovarača, Grupe pregovarača, eksperata uključenih u pristupne pregovore, kao i između relevantnih ministarstava i agencija u sprovođenju politika EU u svim klasterima, biće realizovana. važan doprinos efikasnom upravljanju procesom", naveo je Maričić.

Osvrćući se na inicijativu Otvoreni Balkan, Maričić je rekao da nam je ona praktično pokazala kako da funkcionišemo u EU, kako da razgovaramo o infrastrukturnim projektima, o trgovini, mobilnosti naših građana, o jačanju privrede i stvaranju stabilnog i povoljan ambijent za ulaganja.

Miščević je istakla da je hemija i duh između dve institucije odličan, nazvavši dve države „bratskim“, koje se bave strateškim pitanjima.

"Veoma dugo i uspešno sarađujemo. Nekad mi učimo od Makedonije, nekad oni od nas",dodala je Miščević.