Vučić: Sutra sa Maloni, pokušaću da dođe na sajam i proba vina Otvorenog Balkana

Aleksandar Vučić- Ohrid
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas zajednički štand na kojem se predstavljaju vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije na sajmu vina u Veroni i izrazio uverenje da će vina izložena na štandu privući veliki broj italijanskih kupaca prenosi RTV.

On je rekao da je razgovarao telefonom sa premijerkom Italije Đorđom Meloni i da su se dogovorili da sutra imaju sastanak. Poručio je da će pokušati da je dovede na sajam u Veroni gde se zajednički predstavljaju vina Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru Inicijative Otvoreni Balkan.

"Mislim da je ovde mnogo autohtonih vina Srbije, veoma dobrih vina iz Severne Makedonije i Albanije i verujem da ćemo privući sigurno veliko interesovanje kupaca vina, i da ćemo dovesti puno italijanskih vinara u novembru u Beogradu", rekao je Vučić.

Dodao je da je namera i želja cele regije Zapadnog Balkana da se unapredi proizvodnja vina i grožđa.

Vučić je sajam obišao u društvu predsednika vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijera Vlade Albanije Edija Rame.

Na sajmu su Vučića dočekali guverner regiona Veneto u Italiji Luka Zaja i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani..

Na zajedničkom štandu predstavljano je više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije, iz 41 vinarije.

Vina na štandu Open Balkan predstavljaju vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.

"Vinitali" je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu.

Na sajmu učestvuje 4.500 izlagača, a očekuje se i rekordan broj posetilaca.

Premijeri Severne Makedonije i Albanije  izrazili su zadovoljstvo što zajednički sa Srbijom predstavljaju vina svojih država u okviru Inicijative Otvoreni Balkan na Sajmu u Veroni.

Kovačevski je rekao da je tu najbolja selekcija vina Severne Makedonije, te da je to velika šansa da ih Italijani probaju, kao i da se probaju italijanska vina i poboljša kooperacija.

Rama je rekao da je zadovoljan što su tu zajedno oko vina koja svi mogu da naprave, i da ga predstave ovde.