Bivši prvak sveta u karateu Idrizi: Albanski grad Niš treba da podigne spomenik Skenderbegu

Ebver Idrizi
Izvor: Blic

Pristalice Velike Albanije, koja podrazumeva ideju o jednoj državi na uštrb teritorija Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke, dobili su "vetar u leđa" od strane nekada velike zvezde sporta Envera Idrizija, prenosi Blic.

Naime, bivši prvak sveta u karateu Idrizi, u Švajcarskoj je gostovao kako bi se pridružio obeležavanju 552. godišnjice smrti Skenderbega.

Tom prilikom je Idrizi, Albanac rođen u Skoplju u vreme SFRJ, a koji je potom blistao na međunarodnoj sceni kao reprezentativac Hrvatske, istakao sledeće govoreći za "Canton27.ch":

„Kad imamo Skenderbega (spomenik) u jednom takvom, međunarodno važnomo gradu kakav je Ženeva, što ga ne bismo imali u albanskim zemljama i gradovima kao što su Medveđa, Niš...?! Skenderbeg je naš nacionalni junak, svuda gde su Albanci tu je i on, jer on i treba da nas podseća na albanske vrline, na to kako je oslobađao druge narode na Balkanu, istakao je Idrizi, istakavši da bi se rado uključio u finansiranje pomenutih spomenika u Medveđi i Nišu“.

Osvajao medalje "gde je hteo"

Enver Idrizi bio je evropski prvak 1993. i 1995, vicešampion 1994. te svetski vicešampion 1994, osvajač Svetskog kupa 1993. i 1995. godine. Ni sam ne zna koliko je tačno medalja osvojio, a 1995. na Svetskom kupu dogodio se i incident zbog kog je Hrvatski karate savez suspendovan na dve godine.

„Joooj, to je bilo u Frankfurtu, a ja nisam bio ništa kriv! Pobedio sam u jednoj borbi, a sudija je pogrešio, pa prilikom proglašenja pobednika digao ruku mom suparniku. U dvorani je bilo puno ljudi, mnogo mojih navijača, puno Hrvata, ma svi su navijali za mene. I publika je poludela na takvu odluku sudije, počeli su svi da skaču. No, ja sam nastavio dalje, došao do finala i osvojio u dva dana dve svetske medalje. Prvi dan u teškoj, drugi dan u apsolutnoj kategoriji“, rekao je on nedavno u izjavi za 24sata.hr.

Redovno dobijao Čaka Norisa

Enver Idrizi dvaput je u životu pobeđivao i legendarnog Čaka Norisa.

„Davno smo se mi takmičili, tada on nije bio toliko popularan. Mene je zvao jedan čovek iz Osijeka da dođem da se borim u SAD i Kanadi, a tamo sam osvojio sve njihove turnire. Dvaput sam pobedio i Čaka Norisa, ma nema medalje koju nisam osvojio“, rekao je nedavno Idrizi.