Dmitrij Jefimov: Balkan je ključna ruta za ulazak terorista sa Bliskog istoka u Evropu

Zandarmerija
Izvor: Nspm

Balkan je ključna ruta za ulazak potencijalnih terorista sa Bliskog istoka u Evropu, a Srbija je ključna država u regionu za održavanje stabilnosti, te je u tom smislu jačanje saradnje Rusije i Srbije u borbi protiv terorizma od izuzetnog značaja, ocenjuje Dmitrij Jefimov, član ekspertskog saveta za bezbednost i bivši viši oficir štaba FSB-a, a prenosi Sputnjik.

Član komisije Moskovske dume za bezbednost je komentarišući vest da je Vlada Srbije usvojila Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma kako bi se intenzivirala saradnja dve države kroz razmenu operativnih informacija, kao i profesionalnih iskustava na tom polju, istakao da su koordinacija, objedinjavanje napora i zajedničko delovanje država protiv međunarodnog terorizma izuzetno važni.

“Ne mogu da kažem o čemu se konkretno radi u dokumentu, posebno o onom zatvorenom delu, za koji mislim da u njemu postoji, ali mislim da je na evropskoj sceni, ne vojnoj, nego teatru terorističkih dejstava, koordinacija vrlo važna u borbi protiv manifestacija islamskog terorizma, koji nam je došao sa Bliskog istoka, a koji je prvo vodila Al Kaida, a potom Islamska država, koje sada predstavlja Džebhat el Šam, odnosno bivša Nusra. Zbog toga je izuzetno važno objedinjavanje napora i, pre svega, razmena informacija o aktivnostima tih ćelija, jer su njihove manifestacije svuda - duž granica sa Ruskom Federacijom, ali i u Evropi, gde se i sami znate, svašta dešava“, kaže Jefimov.

On napominje da je lokalizovano mnogo terorističkih grupa, posebno u Francuskoj i Nemačkoj, ali neke od njih i dalje imaju svoje baze u drugim zemljama. Kako ističe, temelj borbe protiv terorizma je presecanje njihovih finansijskih tokova.

“Smatram da bi ovaj dokument takođe trebalo da se odnosi i na zajedničke akcije identifikovanja tih baza, utvrđivanje veza terorista na različitim lokacijama i, naravno, zaustavljanje protoka finansijskih tokova između njih. Ovo je posebno pitanje. Činjenica je da se ista ta Islamska država finansira na vrlo zanimljiv način, i to na račun iste one nafte koja je ilegalnim putem išla kroz region Kurdistana u Tursku. Istovremeno su na crnom tržištu prodavane arheološke vrednosti, a crno tržišto su kontrolisali članovi Islamske države, a kontrolisane su i druge šeme za uzimanje novca od droge i trgovine oružjem. Ovi tokovi idu kroz južnu Evropu i zato mislim da je ova saradnja od zajedničkog interesa, posebno za Srbiju“, ističe Jefimov.

Strateška saradnja Srbije i Rusije 

“Setimo se da svetski ratovi počinju na Balkanu, a Srbija je ključ za održavanje stabilnosti u regionu i temelj stabilnosti Evrope, to jest ključna karika. Ako ta ključna karika bude dotaknuta, onda će to uticati na čitav evropski sistem bezbednosti i lako ga urušiti. Stoga mislim da Srbija i Rusija uzimaju i to u obzir i rekao bih da su to strateški ciljevi. U toj taktici ima mnogo dobrog, pre svega jer je blizu Albanija, preko -koje ide trgovina narkoticima iz naših južnih republika - nezavisnih država u Evropu. To je takođe vrlo ozbiljna priča. Štaviše, Albanci aktivno prodiru na teritoriju Italije, pa je italijanska policija primorana da se bori protiv ilegalne migracije“, naglašava Jefimov.

On takođe upozorava da teroristi često koriste izbegličke talase da se inflitriraju među migrante i da preko Srbije stignu u Evropu.

“U Turskoj ima najmanje četiri miliona izbeglica iz zemalja Bliskog Istoka i Afrike koje idu u Evropu, a Srbija na neki način stoji na tom putu i blokira ga. Zbog toga je veoma važno imati zajedničke baze podataka, pre svega radi identifikacije“, kaže sagovornik Sputnjika.

Od razmene informacija do zajedničke obuke

Moskva ima ogromno iskustvo u borbi protiv terorizma, a osim razmenom informacija, Jefimov navodi da bi Rusija mogla da pomogne Srbiji i tehnološki.

“Ono što je važno jeste da takođe moramo da vršimo neku vrstu kontrole nad radio-elektronskim aktivnostima, uključujući i aktivnosti na internetu na teritoriji Srbije i pronalaženja ne IP, već fizičke adrese. Naravno, imamo određene vrste opreme koje nam omogućavaju da lokalizujemo teroriste. To bi dobrodošlo i Rusiji, jer kao što znate, mnogo lažnih poziva o miniranju naših objekata dolazi sa teritorije zapadne Evrope, a posebno iz Poljske i Mađarske. Za svaki slučaj, preventivno delovanje je veoma važno radi suzbijanja terorizma“, kaže Jefimov.

Saradnja ruske i srpske policije u borbi protiv terorizma i antiterorstičkih jedinica može biti dragocena. Ne isključuje se mogućnost da bi u budućnosti moglo biti i zajedničkih vežbi i obuka žandarmerija dve države u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

“Zajedničke vežbe se obično održavaju za jedinice Ministarstva odbrane. To je logično, jer nijedna specijalna snaga, poput naših „Alfi“ ili FSO ne otkriva svoje metode, s obzirom na to da je to od suštinske važnosti za održavanje državne bezbednosti. Ali neke vrste obuke u našim centrima za obuku moglo bi biti, zašto da ne”, zaključio je Jefimov.