Grlić Radman: Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces

Gordan Grlić Radman
Izvor: reporteri

Evropska unija podržava svaku međudržavnu inicijativu koja podrazumeva inkluzivnost, ali Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces, rekao je u intervjuu za TVCG ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar kaže da je stav EU i Hrvatske da podržavaju svaku incijativu koja je deo evroatlantskog, evropskog puta i koja podrazumeva uključivanje svih država regiona.

"Ako imate dupliranje nekih procesa, tu treba videti fokusiranost na inicijative koje ostvaruju neku dodatnu vrednost. Kada govorimo o inicijativi zajedničkog tržišta, Otvoreni Balkan, ona uključuje samo tri zemlje, moraju pokazati inkluzivnost i ostvarivanje nekih interesa. Čini mi se da ona nema odgovarajuće operativne mogućnosti sprovođenja, i kao što postoji zajednička inicijativa regionalnog trržišta u okviru Berlinskog procesa, koju nadzire veće za sprovođenje koje je u koordinaciji sa EU. Mislimo da je Berlinski proces dobra inicijativa, i Berlinskom procesu dajemo snažnu podršku", kazao je Grlić Radman. 

On je naglasio da je na primeru ruske invazije Ukrajine bez presedana viđena opredeljenost suprotstavljanja ruskoj agresiji i nedemokratskim režimima. Naglasio je da mora postojati potpuna usklađenost sa spoljnom politikom EU ukoliko se želi članstvo u EU, kao i da smo na primeru jedne zemlje videli da ta usklađenost u nekim segmentima nije postojala. 

"Zapadni Balkan je i dalje ranjivo područje", kazao je Grlić Radman. 

On je naveo da je cilj otvoriti prostor da nove generacije, koje dolaze iza nas, ne budu opterećene pitanjima iz prošlosti i da ne budu opterećene otvorenim pitanjima. 

"Odgovornost je na političkim elitama koje treba da streme razgovorima i rešavanju otvorenih pitanja, da deluju otvoreno i u interesu građana. Otvoriti novu stranicu u interesu građana Zapadnog Balkana. Političari su, dakle, ti mostovi koji spajaju a ne razdvajaju. Mir nema alternativu", kazao je Grlić Radman. 

On je kazao da se i sam tokom boravka u Ukrajini uverio u bombardovanje civilnih objekata i besmislena razaranja. Kazao je da političari ne mogu da nađu opravdanje za invazije i okupacije. 

"Kada vidite da su ubijeni civili, onda se pitate zašto. Ko ima pravo danas u da ubija civile, u ime, koga, čega", rekao je Grlić Radman.