Jovanović: Bajdenov odnos prema Srbiji biće više kooperativan neko provokativan

vladislav-jovanovic
Izvor: N1 Info

Inauguracioni govor novog predsednika SAD Džozefa Bajdena bio je duži nego što je to uobičajno zbog, kako kaže diplomata Vladislav Jovanović, unutrašnjih podela u SAD, pa je Bajden dobar deo govora posvetio upravo prevazilaženju tih ogromnih američkih podela i razlika, prenosi Tanjug.

Po pitanju spoljne politike, koju, kako kaže Jovanović, nije mnogo elaborirao u svom govoru, za očekivati je da nastavi "trasiranim i poznatim putevima strategije i taktike Demokratske stranke".

Kada je reč o odnosu Bajden prema Srbiji Jovanović kaže da bi on mogao da bude "više kooperativan nego provokativan".

"Predsednik Vučić je promtno poslao čestitku koja je sa razlogom sadržajnija, a to je učinjeno, po mojim shvatanjima, upravo da bi ponovio da je poziv koji je bio uputio Trampu, zapravo poziv predsedniku SAD, a ne jednoj ličnosti", objašnjava Jovanović.

On dodaje da ponovljeni poziv naglašava opredeljenje da se s obe strane doprinese normalizaciji odnosa i njihovom podizanju do najvišeg nivoa.

Kako podseća, Bajden je pre nekoliko godina boravio u Srbiji i, sudeći po fotografijama, otišao iz Beograda zadovoljan i "sa veoma povoljnim utiscima".

"To je nešto što će očigledno i Bajdena da zaintrigira i moguće motiviše da u potezima prema nama bude više kooperativan nego provokativan. Tako mi se bar čini na prvi pogled", navodi bivši diplomata.

On ističe da će Bajden nastojati da stabilizuje odnose sa zapadnim saveznicima i vrati Ameriku u međunarodne organizacije iz kojih ju je Donald Tramp povukao. A u odnosu na svoje glavne rivale, Rusiju i Kinu, nastojaće da vodi odgovornu politiku, odnosno vodiće računa o njihovoj snazi uz istovremenu saradnju u oblastima gde je to moguće.

Prema njegovim rečima, Bajden nije mnogo iznosio viđenje spoljne politike SAD, naročito u vezi zemalja koje su manje pod američkom pažnjom, poput Severne Koreje ili Venecuele, ali je potvrdio ono što se očekivalo od njega, a to su to put i staze demokrata.

"Da li će se to odnositi na sva pitanja ostaje nam da vidimo u budućnosti", rekao je Jovanović.