Radojević: Danas se niko nije prijavio za preregistraciju vozila

Milan Radojević
Izvor: Kosovo Online

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je da su Srbi sa severa Kosova poslali jasnu poruku Prištini i Aljbinu Kurtiju time što se niko nije prijavio za preregistraciju vozila.

"Pre svega što se tiče odluke o dokumentima, koliko mi imamo informacije za sada nema problema,  saobraćaj se odvija  neometano, a ono što je najbitnije je to da građani sa severa i dalje mogu putovati sa svojim dokumentima, tako da im  se neće izdavati ulazno-izlazni dokumenti koji bi im ograničavali kretanje ili neka vrsta vize koju su vlasti iz Prištine hteli da sporvedu za građane sa severa Kosova", kazao je Radojević za televiziju Tanjug.

Radojević je naveo da je jasan odgovor Prištini i Aljbinu Kurtiju to što se niko nije prijavio ni da se raspita u registracionom centru ili da podnese zahtev za preregistraciju.

"To je jasan signal šta Srbi misle. Mi smo na zajedničkoj sednici sa gradonačenicima usvojili zajedničke zaključke kojima smo dali apsolutnu podršku Aleksandru Vučiću ali smo stavili do znanja da nećemo trpeti jednostrane poteze Prištine", kazao je gradonačelnik severne Mitrovice.

On ističe da su svi potezi na severu Kosova isključivo reakcija na jednostrane poteze Prištine.

"Mi nikoga ne ugrožavamo, mi smo svoji na svome, mi živimo u Republici Srbiji, ne postoji boji način da se započne 1. septembar od intoniranja himne u našim školama. Naša deca žive u drugačijem okruženju od dece u centralnoj Srbiji, a okruženi su kamerama, oklopnim vozilima, ali su danas ponosno pevali himnu", istakao je Radojević.

On je napomenuo da su dali šansu pregovaračkom procesu i Briselskom dijalogu da se dođe do kompromisnog rešenja, kao i da se neće odreći svojih dokumenata i registarskih oznaka.

"Mislim, da će Priština za dva meseca dobiti isti odgovor kao što i danas, da se niko neće prijaviti u registracionim centrima i podneti zahtev za preregistraciju", rekao je on.

Na pitanje šta će biti ukoliko dođe do nasilne reakcije i isključivanja ljudi iz saobraćaja, Radojević je kazao da ne može da predvidi reakciju ljudi, ali da se zalažu za mir i stabilnost.

"Mi se kao politički predstavnici Srba trudimo koliko toliko da budemo u svakodnevnoj komunikaciji sa našim građanima i održimo mir na terenu. Ali za mir i stabilnost je ipak potrebno dvoje. Kao što vidimo na terenu da su Beograd i Aleksandar Vučić pružili ruku mira, jer su mir i stabilnost  ono što je nama pre svega potrebno, ali za sve je potrebno da imamo dogovor dve strane. Ostaje da vidimo da li će Priština imati razumevanja za potrebe Srba na severu Kosova i kakvi će potezi biti", poručio je Radojević.