Zvizdić: Vreme je da NATO rasporedi svoje vojnike u BiH

Denis_Zvizdić
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je u Mostaru kazao kako će se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine kad tad obeležavati na čitavoj teritoriji zemlje, istakao je da je vreme da Nato pošalje svoje vojnike u BiH, prenosi Klix.ba.

"Živimo u posebnom vremenu velikih izazova, blokada koje traju već devet meseci, jedne vrste latentnog udara na ustavno-politički i pravni poredak BiH, sa željom da se ona prikaže kao nefunkcionalna država. Naravno svi nasrtaji na BiH uključujući i ove blokade i udar na njen ustavni sistem, naravno da neće uspeti jer BiH ima dovoljno unutrašnjih kapaciteta i prijatelja iz Međunarodne zajednice koji će nam pomoći da obezbedimo siguran i prosperitetan put BiH", kazao je Zvizdić.

Kako ističe ovo je pravo vreme, imajući u vidu i zadnje događaje i agresiju Ruske Federacije na samostalnu međunarodno priznatu državu Ukrajinu.

"Smatram da je pravo vrijeme da u prvom koraku NATO pošalje svoje vojnike u BiH, da ih rasporedi na određeni broj vrlo bitnih tačaka, unutar BiH, pogotovu u Brčko distriktu, a onda da se počne razmišljati i da se BiH koja je to zaslužila i koja je za to spremna primi u NATO savez kao njen punopravni član", rekao je Zvizdić. To je zadatak na kojem, kako ističe, "svi moramo raditi".

Zvizdić ističe da je pravo vreme da se ujedine evropske, američke i engleske zemlje.

"Evropa je konačno uvidela o čemu se radi i na Balkanu i na Istoku Evrope i uvidela je od kuda preti opasnost i Zapadnom Balkanu i Ukrajini i čitavom slobodarskom svetu. Sad je vreme ustvari za jednu vrstu evropskog, američkog i engleskog jedinstva, jedne nove snage i novog fronta u koji bi bila uključena i Bosna i Hercegovina", zaključio je Zvizdić.