Advokat Hodaj: Verujem da je Turska garantovala za Tačija

Tači Hag
Izvor: Printscreen

Advokat Tauljant Hodaj izjavio je da bi jedna od dve države koje su dale granciju za privremeno puštanje Hašima Tačija iz pritvora mogla da bude Turska, prenosi Kljan Kosova.

Dodao je da haški pritvorenici imaju pravo svaka dva meseca, da zatraže privremeno puštanje na slobodu, kao i to da je Tačijev poslednji zahtev odbijen.

„Jedan od sudija je je prošlog puta rekao da, ukoliko postoji konkretna garancija neke države, treba razmotriti Tačijev zahtev za puštanje na slobodu. U dokumentima koje je Sud objavio, Tači je u novom zahtevu naveo dve države, čija se imena ne pominju, ali da postoje zvanične potvrde tih država. Možemo nagađati na osnovu javnih podataka Specijalnog suda. Za jednu državu se navodi da doprinosi sudu, a znamo da takvih ima pet: Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD. Dakle, jedna od ovih zemalja je garant, a po mom mišljenju to je Turska. Pretpostavljam, druga bi mogla biti Albanija ili Slovenija“, rekao je Hodaj.

Govoreći o daljem postupku suđenja bivšim liderima OVK Hodaj je naveo da je sudija za prethodni postupak, dao uputstva tužilaštvu vezano za izmene optužnica. Pojasnio je da je optužnica protiv Kadrija Veseljija nije odbačena, već da će biti ispravljena, jer sud za određeni period nije odobrio nadležnost tužilaštva.

„Verujem da će biti lakše ukloniti delove optužnice koji se odnose na određeno vreme kada sud nije bio nadležan. Ta  poboljšanja su definisana u odluci suda koja je danas doneta i jasno je rečeno kako treba poboljšati optužnicu i u odnosu na vremensku nadležnost“, rekao je Hodaj.