Advokat Kiho: Tužilaštvo sakrivalo oslobađajuće dokumente, Tačija i druge treba pustiti iz pritvora

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići
Izvor: Reporteri

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu tokom desete konferencije o napretku slučaja protiv Hašima Tačija i drugih, branilac bivšeg kosovskog predsednika, advokat Gregori Kiho rekao je da Kancelarija specijalnog tužioca sakrila od suda i odbrane dokumenta na osnovu kojih bi optuženi mogli da budu oslobođeni, prenosi Kosovo pres.

Keho je citirao izjavu bivšeg šefa misije OEBS na Kosovu Dena Evertsa, koji je, kako se navodi, rekao Kancelariji specijalnog tužilaštva da ne vidi razlog zašto bi Tači želeo da OVK čini zločine. 

"Da li ste ikada bili obavešteni od strane Tužilaštva tokom ročišta, tokom saslušanja ili podnesaka u vezi sa zahtevom odbrane za puštanje na slobodu, da li ste ikada bili obavešteni časni sudija da su visoke diplomate OEBS savetovale Tužilaštvo pre četiri godine, da su kriminalne radnje koje se u ovom slučaju terete nakon juna '99. izvršile osobe koje su tražile mogućnost radi lične koristi, a ne u sklopu kampanje koju je organizovalo albansko rukovodstvo. Pojedinac koji je dao takve informacije bio je ambasador Dan Everts", rekao je advokat Keho.

Pretpretresni sudija Nikolas Giju rekao da je sa proceduralne tačke gledišta ovo materijal iz pravila 103 i da je trebalo da bude ranije poznat.

Prema Tačijevoj odbrani, četvorica optuženih trebalo bi da budu puštena iz pritvora.

"Ne samo da je to trebalo da vam bude poznato ranije, već ove ljude treba pustiti, te ljude treba pustiti na osnovu dokumenta koje su tamo ostavili i čuvali četiri godine. Ovo nas vraća na pravilo 62, ovo mora da bude tribunal koji traži istinu, a specijalizovani tužilac mora da pokuša da kaže istinu, vi nikada niste imali ovaj dokument, i mi ga nismo imali pre utorka", rekao je Keho.

Prema rečima advokata, postoje stotine vojnika OVK koje je Kancelarija specijalnog tužilaštva pozivala da daju izjave, a da ti razgovori nisu objavljeni.

Advokat Kadrija Veseljija, Ben Emerson, zatražio je od tužilaštva da razjasni okolnosti u kojima nije obelodanila dokument bivšeg ambasadora Evertsa. On takođe je tražio od tužilaštva da navede koliko drugih oslobađajućih materijala poseduje.

"Zamolio bih vas da zatražite od tužilaštva da nam objasni okolnosti u kojima je dokument držan, a da nije izdat tako dugo", rekao je Emerson.

Tužiteljka Kler Loson je navela da odbrana može odlučiti da li će ih koristiti ili ne u kontekstu samog suđenja.

"Čini se da je odbrana manje zainteresovana za dobijanje ovih materijala, ali je više zainteresovana za podnošenje podnesaka o njima. Nastavljamo sa sprovođenjem predmetne revizije za izdavanje eventualnih oslobađajućih materijala", rekla je tužiteljka.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, povodom optužbi za ratne zločine, potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, dok su se u prvim pojavljivanjima u Specijalizovanim većima u Hagu izjasnili da nisu krivi. Tači i drugi nalaze se u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine.