Advokat Musa: Kosovo da pruži garancije za optužene u Hagu

Specijalni sud.jpg
Izvor: Reporteri

Nakon odluke Apelacionog suda da poništu odluku sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua, koji je odbio prevremeno puštanje iz pritvora bivših lidera OVK Veseljija, Кrasnićija i Seljimija, oglasio se advokat akreditovan od Specijalnog suda Skender Musa.

On veruje da kosovska policija ima profesionalne i upravljačke sposobnosti da spreči bekstvo optuženog i da obezbedi da se optuženi pošalje na sud u Hag u bilo koje vreme koje zatraže Specijalizovana veća.

Musa je u izjavi listu “Infokus” rekao da se na osnovu nedavne odluke Apelacionog suda lopta nalazi na terenu kosovskih institucija.

“Кosovo uopšte ne mora da traži garanciju jer je Apelacioni sud, u slučaju delimičnog usvajanja žalbe branioca i optuženog, zatražio od sudije za prethodni postupak da direktno zatraži od komandanta policije da li Кosovo ima uslove da obezbedi prisustvo osumnjičenih. S tim u vezi, mogu reći da je lopta na terenu kosovskih institucija, ali ovaj zahtev je u nadležnosti sudije za prethodni postupak da to učini sa komandantom kosovske policije. U ovim uslovima, mislim da je lopta sada na strani kosovskih institucija i verujem da će Кosovo garantovati, jer postoje uslovi da se obezbede sve mere koje je Sud izneo u svojoj presudi”, rekao je advokat Musa. 

Bivši visoki rukovodioci OVК i dalje se drže u pritvoru, jer sudija za prethodni postupak smatra da i dalje postoji rizik da će pobeći ili ometati normalno vođenje krivičnog postupka.

Uhapšeni su u novembru prošle godine pod optužbom za ratne zločine.