Advokat Nasima Haradinaja: Kazna preterana, žalićemo se na presudu

Nasim Haradinaj
Izvor: Telegrafi

Tobi Kedman, advokat nekadašnjeg lidera veterana OVK Nasima Haradinaja, najavio je da će uložiti žalbu na nepravnosnažnu presudu kojom je Haradinaj osuđen na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100 evra, prenosi Demokratija.

Kedman je rekao da je razočaran presudom protiv Haradinaja. 

"Pošto predmet ostaje na sudu, ne mogu da komentarišem specifičnosti slučaja. Mogu da potvrdim da smo bili veoma razočarani odlukom i smatramo da je kazna značajno preterana i uložićemo žalbu", rekao je Kedman, i naveo da očekuje da će žalba biti "uspešna" jer smatra da tužilaštvo nije izvelo dovoljno dokaza za osudu Haradinaja.

Navodi da nije bilo odgovarajućeg osnova da se izrekne tako previsoka kazna, najstroža kazna izrečena u bilo kom slučaju ometanja pravde do sada. 

"Ne možemo tačno da znamo kada će žalba biti razmotrena, ali očekujemo odluku pre kraja godine", dodao je Kedman.

Advokat Nasima Haradinaja rekao je da je ovo prva odluka koju su donela Specijalizovana veća. Kako je tim odbrane istakao u završnim podnescima sudu, to je važno pitanje i postoji veliko interesovanje za Specijalizovana veća Kosova.

"To je prva odluka koju su donela Specijalizovana veća i kako je naš tim odbrane istakao u našim završnim podnescima pred sudom, ovo je važno pitanje, možda i najvažnije pitanje, jer će to odrediti mandat Specijalizovanih veća i njihovo angažovanje u procesu koji ima za cilj istinu, pravdu i odgovornost za žrtve oslobodilačkog rata", rekao je Kadman.

On kaže da su uložili žalbu Radnoj grupi UN za proizvoljno pritvaranje i Specijalnom izvestiocu UN za nezavisnost sudija.

Kedman je dodao da je "žalosno što se u Specijalizovanim većima ne raspravlja ni o jednom slučaju srpske agresije".