Advokat Tačija: Tužilaštvo tražilo da suđenje počne u julu, zabrinjava da su za mnoge stvari nespremni

tači, veselji, seljimi, krasnići - hag
Izvor: Kosovo Online

Šesta po redu statusna konferencija u slučaju protiv optuženih bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Sednici koju je otvorio sudija za prethodni postupak Nikolas Giju prisustvuju predstavnici Specijalizovanog tužilaštva Kosova Ana Tiger, kao i predstavnici odbrane optuženih, advokat Luka Mišetić, koji je u sudnici i koji zastupa Hašima Tačija, dok video vezom učestvuju Veseljijev advokat Ben Emerson, branilac Seljimija Dejvid Jang, advokat Krasnićija Venkatesvari Alagendra, kao i sastupnik žrtava Sajmon Loz.

Četvorica optuženih prate proces takođe video vezom.

Na početku konferencije predstavnica tužilaštva Kler Loson požalila se sudu na poteškoće sa učitavanjem spisa u sudskom programu, navodeći da je u jednom slučaju komplet materijala nestao iz programa, dok juče od 19 sati tužilaštvo do jutros nije uopšte nije imalo pristup programu.

"Izgubljeni komplet materijala još nije pronađen", navela je Loson.

Ona je kazala i da tužilaštvo traži dopuštenje za primenu nestandardnih redakcija u materijalima, koji treba da budu obelodanjeni odbrani u narednom periodu, a odnose se na izjave svedoka i povezanih dokaza.

Loson je navela i da su do sada obelodanjeni svi pregledani, potencijalno oslobađajući materijali za okrivljene, a oni materijali koji još nisu pregledani biće obelodanjeni u narednom periodu.

Mišetić je rekao je da je iznenađen da Tužilaštvo još nije sasvim spremno, a zatražilo je ranije da suđenje započne u julu.

"Želimo da izrazimo iznenađenje što se ovi ekspertski izveštaji još uvek pripremaju. U novembru je SPO rekao da nema razloga da u julu ne započne suđenje, a sada nam se govori da se još pripremaju tri ekspertska izveštaja i da neće biti spremni za taj rok", rekao je hrvatsko-američki advokat.

Zatražio je od sudije Gijua da odredi rok da kancelarija specijalnog tužioca brže obavlja svoje dužnosti.

"Postoji približno pet međunarodnih svedoka za koje još uvek nisu dobijena odobrenja", odgovorili su iz Specijalnog tužilaštva.

Mišetiću se takođe nije svidelo što je Tužilaštvo zatražilo produženje roka za dostavljanje nekoliko vešzačenja. On je rekao da bi odbrana trebalo da razmotri pristup tužilaštva pre nego što pogleda stručne izveštaje o slučaju. 

"I dalje smo zabrinuti zbog odlaganja objavljivanja izveštaja stručnjaka. Želim da vidim optužbe pre nego što damo odgovor", rekao je Mišetić.

Dodao je da će ovo uticati na pripreme odbrane da bude spremna za suđenje.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK optužena su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.