Balaži: Specijalni sud drži Gucatija i Haradinaja kao taoce

Elmedina Balaži
Izvor: RTK

Svedok odbrane Elmedina Balaži na suđenju pred Specijalnim sudom Kosova u Hagu u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja rekla je da su, po njenim mišljenju, nekadašnji lideri Udruženja ratnih veterana OVK nepravedno u pritvoru, prenosi RTK. 

"Držite ih kao taoce, oni za mene nisu optuženi", rekla je Balaži i navela da zahvaljujući ljudima, poput Gucatija i Haradinaja, ona danas na Kosovu uživa slobodu.

Po optužnici Specijalizivanog tužilaštva, Gucati i Haradinaj se terete, između ostalog, za ometanje službenih lica i zastrašivanje svedoka. Oni su, po optužnici, na konferencijama za štampu Udruženja veterana OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Balaži, koja je radila kao novinarka za portal Arbresh.info tokom tog perioda, danas je, odgovarajući na pitanja, u jednom trenutku pitala Specijalizovano tužilaštvo kako su dopustili da ta poverljiva dokumenta procure.

U svojoj izjavi, koja je pročitana u sudnici, Balaži je navela da je 16. septembra u centru Prištine, zajedno sa kamermanom, radila intervjue sa građanima, da su zastali da se odmore, seli preko puta Udruženja veterana OVK i da joj je tada privukao pažnju automobli u kojem su bile dve osobe, a da je suvozač izašao iz vozila, da je na sebi imao tamnu sportsku odeću, crnu kapu i rukavice, kao i masku.

"Izneo je kutije i ušao je u zgradu u kojoj se nalazi Udruženje. Pošto sam prethodno videla na televiziji prvu isporuku dokumenata, pretpostavila sam da je ovo još jedna isporuka. Muškarac je izašao iz zgrade i skrenuo u desno, brzo je hodao ka tunelu, i više ga nisam videla", ispričala je Balaži.

Ona je potom odgovarala na pitanja tužilaštva, koja su se uglavnom ticala opisa događaja kojem je prisutvovala, odnosno opisu nepoznatog muškarca koji je u Udruženju isporučio dokumente i šta se dešavalo nakon toga.

Na pitanje kako je znala da su ljudi iz Specijalizovanog tužilaštva prisustvovali konferencijama za novinare Udruženja veterana OVK na kojima su predstavljena tajna dokumenta, Balaži je odgovorila da joj je neko to spomenuo da dolaze istražitelji tužilaštva.