Bivši istražitelj Rid: Zastrašivanje svedoka ukorenjeno u celom društvu na Kosovu

Hag - Specijalni sud
Izvor: Koha ditore

Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće“, prenosi Danas.

Rid, koji je 24 godine (1994-2018) bio istražitelj i šef operacija u tužilaštvu Haškog tribunala, posvedočio je da je uznemiravanje i zastrašivanje svedoka "ukorenjeno" u celom društvu na Kosovu i da tako nešto "nije video nikada u svojoj karijeri, čak ni u slučajevima organizovanog kriminala" u Australiji, gde je prethodno radio kao policajac.

“Svi koji su sarađivali sa tužiocima Tribunala, na Kosovu su bili označeni kao „izdajnici kosovske stvari“, rekao je Rid pred sudom.

Naveo je da su svedoci, usled pritisaka, odbijali da svedoče na suđenjima pred Haškim tribunalom, iako su ranije dali izjave tužiocima.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Valerija Bolići, Rid je rekao da se slaže sa konstatacijom iz presude Tribunala Ramušu Haradinaju iz 2008. godine, da na Kosovu "vlada atmosfera u kojoj se svedoci ne osećaju bezbedno" i da su se mnogi plašili da dođu u Hag i da daju iskaz.

Nasima Haradinaja (58), potpredsednika Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Hisnija Gucatija, predsednika tog udruženja, optužnica u šest tačaka tereti za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno za ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Prema optužnici, Haradinaj i Gucati su ta krivična dela počinili tako što su na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. godine, objavljivali poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući identitet potencijalnih svedoka.

Aludirajući na izjave Haradinaja i Gucatija tokom tih susreta sa novinarima, tužiteljka Bolići je pitala veštaka Rida da li bi svedoke na Kosovu zastrašilo ako bi ih neko javno nazvao "izdajnicima, špijunima i kolaborantima". Rid je odgovorio potvrdno.

Isti odgovor je dao i pošto mu je tužiteljka citirala poruku svedocima "da svi znaju ko su oni“, koju je pred novinarima u Prištini tada uputio Haradinaj.

Veštak odbrane je prihvatio i sugestiju zastupnice optužbe da se, usled raširene klime uznemiravanja i zastrašivanja na Kosovu, svedoci mogu osećati ugroženim čak i kada im nije upućena direktna i konkretna pretnja.

U glavnom iskazu, dok ga je ispitivao Haradinajev branilac Tobi Kedmen, Rid je tvrdio da službenici tužilaštva suda nisu postupali "po dobroj praksi" i uobičajenim protokolima pri zapleni sudskih dokumenata u prostorijama Udruženja boraca OVK posle konferencija za štampu Haradinaja i Gucatija, u septembru 2020. godine.

Međutim, u oštrom unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Bolići je dokazala da Rid nije pažljivo proučio ili da uopšte nije pročitao svedočenja istražitelja tužilaštva i druge spise prema kojima je zaplena dokumenata bila sprovedena po propisima.

Veštak je, stoga, bio primoran da prihvati da zaključak njegovog izveštaja nije tačan, uz opravdanje da je, na osnovu ograničene dokumentacije koju mu je odbrana dostavila, dao načelne primedbe na postupanje istražitelja tužilaštva.

Unakrsno ispitivanje veštaka Rida, koji je svedočio preko video veze iz Australije, biće nastavljeno 28. januara.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda od septembra 2020. godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.