Fila: Zajedničko suđenje četvorici bivših lidera OVK ubrzaće postupak

Toma Fila
Izvor: Tanjug

Advokat Toma Fila rekao je za Kosovo onlajn da je dobra odluka Specijalnog suda da se četvorici bivših lidera OVK u Hagu sudi u zajedničkom postupku, jer će to ubrzati postupak i smanjiti troškove suđenja.

Fila je rekao da je svojevremeno slično bilo i na suđenjima u Haškom tribunalu, kada se gledalo da se spoje suđenja koja su vezana za isti događaj.

"Za Kosovo su, na primer, u isto vreme sudili Milutinoviću, Šainoviću, Pavkoviću, Lazareviću, Lukiću i Ojdaniću. Bilo je šest optuženih u istom događaju. Oni su u početku napravili grupe ljudi kojima će suditi. To je mnogo bolje i brže, nego da se vode odvojena suđenja, pa da se četiri puta dovode isti svedoci. To je dobro i to ubrzava suđenje“, rekao je Fila

On je naglasio da se takav postupak zove „procesna ekonomija“ i primenjuje se kada je namera da se smanje troškovi i ubrza suđenje.

"Takav postupak je pozitivan, zato što će svedoci kad budu govorili, govoriti o svoj četvorici. Ne moraju svedoci da se maltretiraju i da četiri puta dolaze na suđenja“, rekao je Fila.

Bivši lideri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići nalaze se u pritvoru u Hagu, jer su pred Specijalnim sudom optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a iz Specijalizovanih veća saopšteno je da će im biti suđeno u zajedničkom postupku.

Optužnica protiv njih potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, a objavljena 5. novembra.