Hadžiu: Trebalo bi da postoji nadzorni mehanizam za Specijalni sud u Hagu

aljbuljena hadžiju
Izvor: EFJ

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu rekla je da je neophodno imati nadzorni mehanizam za Specijalni sud u Hagu, ali da taj mehanizam ne treba da bude ni Vlada ni Skupština Kosova, već je neophodno da postoji mehanizam nadzora, prenosi Koha.

"Smatram da je predsednik Skupštine bio u pravu kada je govorio o nedostatku nadzora nad  Specijalnim sudom. Čak je i Haški tribunal imao UN da prati kako funkcioniše. Nije dobro da Specijalni sud nema nadzorni organ", rekao je ona za KTV.

Hadžiju je naglasila da je to iznela predsedniku Specijalizovanih veća tokom posete Hagu.

Ona je dodala da je na pitanja koja su postavljena ovim većima većina odgovora glasilo "poverljivo".

"Imali smo zahteve koji nisu imali nikakve veze sa bilo kakvom poverljivošću. Pitali smo da li ima pritužbi, i ako jeste, koliko je slučajeva kršenja utvrđeno. Odgovor je bio samo da je poverljivo. Na većinu pitanja na koja smo se obraćali, da ne kažem sto posto, odgovor je bio da su poverljiva. Bila sam impresionirana i tamošnjim ombudsmanom, jer su kao osoblje radile samo dve osobe, advokat i pravni službenik. Ne znam da li su povećali broj. Ali tamo ima mnogo sudija i tužilaca, a advokata vrlo malo. To pokazuje da oni nisu dali veliki značaj ljudskim pravima", rekla je Hadžiu.

Prema njenim rečima, Vlada Kosova ne može mnogo da uradi po pitanju Specijalnog suda, pošto je 2015. godine Specijalni sud izglasan u Skupštini, iako mu se Samoopredeljenje protivilo.