Hag: Advokati Gucatija i Haradinaja traže odbacivanje optužnice

Hag-Justicija 2
Izvor: Kosovo Online

Branioci Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja podneli su sudu u Hagu zahtev za odbacivanje optužnice uz tvrdnju da se optužnicom terete za krivična dela koja nisu propisana zakonima Kosova, kao i da je optužnica puna nejasnih fraza, koje su dvosmislene i onemogućavaju optužene u razumevanju optužbe za koje se terete, prenosi Tanjug.

Ovim zahtevom advokati Gucatija i Haradinaja osporavaju formalnu ispravnost potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova od 14. decembra.

Kao alternativu zahtevu za odbacivanje, branioci su zatražili od sudije da naloži preciziranje optužnice u roku od 30 dana, s tim da zadrže pravo na ulaganje prigovora.

Gucati i Haradinaj su optuženi da su, kao predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Njihovi branioci tvrde da krivična dela za koja se terete optužnicom nisu krivična dela prema zakonima Kosova, kao i da je optužnica "puna nejasnih fraza koje su dvosmislene i ne omogućava optuženom da razume slučaj ".

U prilog drugoj tvrdnji naveli su 28 primera za nerazumljivost, pored ostalih i sledeći: "Kao deo takvih izjava, Hisni Gucati /ili Nasim Haradinaj javno: (i) potvrdili itd"

Advokati postavljaju pitanje: "Da li se tvrdi da su optuženi javno potvrdili itd. ili se tvrdi da je to učinio Haradinaj?“

Gucati je u decembru negirao krivicu za optužbe koje ga terete, dok je Haradinaj odbio da se izjasni o krivici jer uopšte ne priznaje taj sud.

Gucati i Haradinaj se nalaze u pritvoru u Hagu, od hapšenja na Kosovu 25. septembra 2020.

Terete se u četiri tačke optužnice za krivična dela: ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazda, povreda tajnosti postupka.

Optužnica protiv Gucatija i Haradinaja potvrđena je 11. decembra 2020, a objavljena 14. decembra 2020.

U njoj se navodi da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija, između ostalog i putem izjava na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća, navodi se u pored ostalog u optužnici.