HAG: Tužilaštvo spremno za početak suđenja Mustafi, odbrana traži još jednu statusnu konferenciju

Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe
Izvor: Kosovo Online

Peta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg komandanta OVK Saljiha Mustafe počela je danas u Specijalnom sudu u Hagu.

Suđenju ne prisustvuje optuženi Mustafa, a njegov branilac Julius fon Bone je rekao da članovi njegovog tima suđenje prate sa daljine.

Na konferenciji se rapravlja o procesnim pitanjima i završnim podnescima u preliminarnom postupku pred suđenje, koje se očekuje da će početi već u julu.

Sudija Nikolas Giju u jednom trenutku proglasio je zatvorenu sednicu za javnost, koja je nakon kraćeg prekida prenosa nastavljena.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Cezar Mihalčuk je rekao da je tužilaštvo završilo svoje istrage, te da su preostale su samo dve istražne radnje.

"Mi smo podneli nekoliko podnesaka u vezi sa tim. Te aktivnosti neće uticati na našu spremnost za početak suđenja. Mi smo spremni već sada za popčetak suđenja. Može se dogoditi da se pojavi neki novi materijal iz istrage. Ako to bude slučaj mi ćemo brzo izvršiti svoje obaveze", rekao je tužilac.

Mustafin branilac Julius fon Bone, je rekao da bi tim odbrane  do kraja aprila mogao da završi i kompletira sve svoje radnje.

"Pošto je 6. april je rok za najavu alibija, mislim da to pada u sred našeg posla gde nastojimo da utvrdimo alibi. To je odmah nakon Uskrsa i bilo bi nam teško da ispunimo taj rok. Međutim postoji i drugi rok - 18. mart za zahtev za izricanje zaštitnih mera. Mislim da nećemo zatražiti zaštitne mere uopšte. Ali ne mogu unapred to reći, jer zavisi šta će se dogoditi na našoj istražnoj misiji koja će biti obavljana u to vreme. Ako bi mogli taj rok da produžimo", rekao je Fon Bone.

U nastavku konferencije branilac Mustafe je rekao da bi odbrani odgovaralo da do 23. aprila pripremi odbranu alibijem. Tužilac je međutim smatrao da je 16. april dovoljan rok za tu pripremu.

Branilac je dodao da je odbrani ipak potreban malo duži rok, jer se ne radi samo o svedocima, već o materijalu koji želi da prikupi.

Julius fon Bone je potvrdio da najverovatnije odbrna neće tražiti zaštitne mere za svoje svedoke, ali je rekao da će o tome obavestiti sud.

Branilac predložio da se na kraju održi završna statusna konferencija jer bi, kako je rekao, to za odbranu bilo vrlo korisno.

Nakon pauze i zatvorenog dela današnje konferencije sudija Giju je naložio odbrani da do 16. aprila obavesti tužilaštvo ukoliko namerava da koristi odbranu alibijem i obelodani prateći materijal.

"Ukoliko su potrebne zaštitne mere u vezi sa tim materijalom, ali i svedocima neka to odbrana uradi do 8. aprila, kako bi se omogućilo tužilaštvu da se pripremi", rekao je Giju.

On je naveo da će Služba za zaštitu svedoka podneti svoju procenu zaštitnih mera u roku od pet dana od dana podnošenja zahteva.

"Odbrana je pozvana da do 30. aprila podnese predraspravni podnesak i prateći materijal, uz mogućnost kasnije dopune. Prosleđivanje predmeta raspravnom panelu očekujemo da će biti do 7. maja", rekao je sudija.

Kada je u pitanju pritvor, Giju je rekao da odbrana do 11. marta može da pošalje svoje izjašnjenje o pritvoru, dok tužilaštvo može to isto da učini do 17. marta.

Sudija je naveo da će zatovorena sednica koja je održana 14. decembra prošle godine postati javna.

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja ga tereti za ratne zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pripadnici OVK. Nakon hapšenja izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Prenos sednice emituje se sa 45 minuta odlaganja.