Hag: U procesu protiv Mustafe svedočio bivši oficir OVK Sejdi Veselji

Sejdi Veselji - svedok u procesu protiv Saljiha Mustafe
Izvor: Reporteri

Suđenje nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi nastavljeno je danas pred sudom u Hagu, saslušanjem svedoka Specijalizovanog tužilaštva, Sejdija Veseljija, prenosi Tanjug.

Veselji je bivši oficir 153. brigade OVK, navodi se u objavi na sajtu tog suda.

Inače, sudsko veće koje sudi Mustafi predvidelo je da će se izvođenje dokaza tužilaštva na ovom suđenju okončati za 4. februra, nakon čega će odbrana moći da predstavi svoje dokaze.

Poslednji svedok tužilaštva W04849 treba da bude ispitan sledećeg petka, 4. februara.

Mustafa se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita tereti za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK u aprilu 1999. godine u selu Zlaš na Kosovu.

Njemu je prošle sedmice ponovo produžen pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

Mustafa je u Haškom pritvoru od septembra 2020. godine, a u septembru prošle godine počelo mu je suđenje pred ovim sudom u Hagu.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a do sada ispitani svedoci tužilaštva su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u logoru na imanju u selu Zlaš, gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Za sada je devet osoba dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz takozvane OVK pred Specijalnim sudom u Hagu, a u novembru je počelo i suđenje čelnicima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva predmeta pred ovim sudom, protiv Hašima Tačija i drugih i Pjetra Šalje pripreme za suđenja još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv osoba zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. U optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.