Konjufca kritikuje Specijalni sud: Zabrinuti smo dešavanjima u procesima protiv bivših lidera OVK 

Gljauk Konjufca
Izvor: Reporteri

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca, koji danas u Hagu treba da se sastane sa bivšim liderima OVK optuženim pred Specijalnim sudom za ratne zločine, izjavio je da su kosovske institucije zabrinute zbog procesa koji se vode pred tim sudom. On je naveo da se optuženima u Hagu nepravdeno sudi i kritikovao to što su skoro dve godine u pritvoru, prenosi Reporteri. 

Pre odlaska u Hag, Konjufca je za Kosovo pres rekao da su kosovske institucije zabrinute onim što se tamo dešava, dodajući da je svrha njegove posete da pokaže da pažljivije prate procese u Specijalnom sudu.

Konjufca će tako biti prvi visoki kosovski zvaničnik koji se sastao sa svim bivšim liderima OVK u pritvorskom centru Specijalizovanih veća Kosova, uključujući dve vodeće ličnosti Demokratske partije Kosova, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Konjufca je kritikovao to što su oni u pritvoru već dve godine. 

"Prošlo je skoro dve godine od podizanja optužnice, a do sada suđenje još nije počelo. U pogledu optuženih, to se slobodno može nazvati tendencijom izolacije lica, odnosno izolacije da ne mogu da budu sa svojom porodicom i odvojeni su od svoje javnosti i aktivnosti koju su zapravo imali. Ovo je, po mom mišljenju, veoma zabrinjavajuće i naše institucije su stoga zabrinute šta se tamo dešava", rekao je Konjufca.

Konjufca svojom posetom Hagu želi da pokaže da kosovske institucije pomno prate procese u Specijalnom sudu. 

"Svrha ove posete je i da pokažemo da su naše institucije bliske ovom procesu, da ga pomno prate, imamo i svoje kritike kako ovaj sud funkcioniše, ima mnogo nedostataka koji su identifikovani. Osnovno pravo koje se po mom mišljenju krši u njihovom procesu, jeste pravo koje je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ono je i u Ustavu Kosova”, rekao je Konjufca i naveo pravo na suđenje u razumnom roku što ne vidi da se poštuje u Specijalnom sudu.
 
Na pitanje da li će sve te kritike uputiti Specijalnom sudu, Konjufca je rekao da je tokom njegove posete Hagu predviđen susret samo sa bivšim liderima OVK.

"Ovoga puta srešću samo sve one važne članove Štaba OVK, kojima se tamo nepravedno sudi. Sa svima ću se sastati", naveo je Konjufca.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu takođe je posetila Specijalizovane komore Kosova, ali su bivši predsednik Hašim Tači i bivši predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji odbili da se sa njom sastanu.
 
Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići nalaze se u pritvoru od novembra 2020. godine i suđenje im još nije počelo. Oni se terete za ratne zločine, a u iskazima pred sudijom za prethodni postupak izjasnili su se da nisu krivi.