Ombusman razgovarao sa bivšim liderima OVK u Hagu, ne i sa Mustafom

Naim Ćeljaj
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj je prošle nedelje realizovao zvaničnu posetu Specijalizovanim većima Kosova i Pritvorskom centru u Hagu.

Tokom trodnevne posete, ombudsman Ćeljaj se pojedinačno sastao sa pritvorenicima protiv kojih se vodi postupak pred Specijalizovanim Većima i tom prilikom je imao mogućnost da razgovara sa njima o svim pitanjima. 

Ćeljaj se jedino nije sastao sa Saljihom Mustafom, kome su trenutno zabranjene posete i susret, a odobreni su mu susreti sa užim spiskom lica, na osnovu odluke Sudskog veća pri Specijalizovanim većima, navodi se u saopštenju kancelarije Ombudsmana.

Ćeljaj se sastao i sa predsednicom Specijalizovanih veća Ekaterinom Trandafilovom i njenim saradnicima i tom prilikom je obavešten o napretku sudskog procesa, kao i o poštovanju prava pritvorenika u sudskim postupcima, koja su zagarantovana međunarodnim standardima za osnovna prava zatvorenika, Ustavom i drugim zakonima  Kosova.

Poseta je trajala od 9. do 11. novembra  a cilj posete je bio upoznavanje sa situacijom u vezi sa pravičnim suđenjem, poštovanjem osnovnih prava u pritvoru koja su zagarantovana međunarodnim standardima za prava zatvorenika, Ustavom i zakonima Kosova.