Pjetr Šalja iz Belgije izručen Specijalnom sudu u Hagu

Pjetr Šalja OVK
Izvor: Reporteri

Belgijske vlasti su juče isporučile nekadašnjeg pripadnika OVK Pjetra Šalju Specijalnom sudu u Hagu, postupajući na osnovu saradnje u izvršenju naloga za hapšenje i naloga za dovođenje koje je izdalo Specijalizovano veće.

Šalja je priveden 16. marta u Belgiji, a posle potvrđene optužnice, isporučen je Holandiji, kaže se u saopštenju Specijalnog suda u Hagu.

Sudija Nikola Giju, potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. Redigovana verzija potvrđene optužnice objavljena je u skladu sa pravilom 88. Pravilnika o postupku i dokazima. Sudija je naložio da se, iz razloga bezbednosti, optužnica objavi u redigovanom obliku.

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su između  17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila Oslobodilačka vojska Kosova. Očekuje se da se Pjetr Šalja u ponedeljak prvi put pojavi na sudu.