Posete bivšim vođama OVK u Hagu biće dozvoljene od 15. jula

Pritvorenici-Hag
Izvor: Reporteri

Posete bivšim vođama OVK u Hagu biće dozvoljene od 15. jula i članovi porodica moći će da se sastanu sa pritvorenicima najmanje jednom u tri meseca, prenosi Reporteri.

Specijalizovana veća naznačila su dužinu boravka i mogućnosti koje pritvorenici imaju kada žele da provedu vreme sami sa svojim supružnicima.

"Pritvoreniku je dozvoljeno da provodi vreme sa supružnikom ili partnerom i/ili decom u privatnoj poseti, najmanje jednom u tri meseca, do tri sata. Privatne posete obavljaju se bez nadzora pritvorskih službenika na odgovarajućem mestu u pritvorskim objektima, poštujući sigurnost i dostojanstvo", rekla je portparol Specijalizovanih veća Angela Griep za list Infokus.

Sud će optuženom obezbediti pogodno mesto na kom može da provede privatne trenutke sa članovima porodice.

"Glavni pritvorski službenik može da nametne razumna ograničenja poseta, uključujući ograničenja u pogledu vremena, broja i trajanja, na osnovu dnevnog rasporeda pritvorskih objekata (uključujući i druge zakazane posete) i raspoloživosti osoblja i opreme", preneto je iz Specijalizovanih veća.

Takođe, navodi se da svi pritvorenici imaju razumne mogućnosti da održavaju lične odnose sa drugima, uključujući posete članova porodice, kao i da se posle uspešne kampanje vakcinacije u pritvorima, mere protiv COVID-19 koje se primenjuju u pritvorskim ustanovama postupno ukidaju.

"Lične porodične posete supružnika ili partnera zatvorenika, roditelja, dece i braće i sestara moguće su od 15. jula 2021. Očekuje se da će posete ostalih članova porodice biti omogućene u avgustu i septembru", navode iz Specijalizovanih veća.

Ali, članovi porodice moraju da slede niz postupaka, pa tako svaki posetilac mora da se prijavi za dozvolu kako bi posetio pritvorenika i da se pridržava svih relevantnih bezbednosnih zahteva. Pro tome, jedinica za upravljanje pritvorom olakšava porodične posete bliskim rođacima primenom pojednostavljenih procedura.

Zahtev za dozvolu mora da se podnese najmanje 10 kalendarskih dana pre prve posete, a osobe koje se prijavljuju za vizu za ulazak na teritoriju Holandije moraju da podnesu zahtev najmanje tri nedelje pre planirane posete i da obaveste Jedinicu za upravljanje pritvorom o potrebi za vizom.