Produžen pritvor Haradinaju i Gucatiju

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj
Izvor: GazzetaExpress

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju produžio je pritvor Nasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju, prenosi Reporteri.

Obojica se terete za krivična dela protiv sprovođenja pravde, i to za ometanje službenika u vršenju službenih dužnosti, za zastrašivanje svedoka, osvetu i kršenje tajnosti postupka.

„Optužbe iznete u potvrđenoj optužnici zasnivaju se na osnovanoj sumnji da su između 7. i 25. septembra 2020. Gucati i Haradinaj neovlašćeno obelodanili informacije zaštićene Zakonom o specijalizovanim većima, uključujući podatke o identifikaciji potencijalnih svedoka, na tri konferencije za štampu i drugim aktivnostima, kao i na društvenim mrežama Gucati i Haradinaj su izneli optužbe i komentare protiv potencijalnih svedoka i više puta sa namerom da ugroze rad Specijalizovanih veća. Tim akcijama Gucati i Haradinaj su prekršili tajnost postupka i zastrašivali potencijalne svedoke Specijalnog tužilaštva i kao rezultat toga ometali rad i istrage istog“, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova, prenosi „Zakletva pravde“.

U saopštenju se naglašava da Specijalizovana veća Kosova imaju nadležnost da sude pojedincima za krivična dela protiv sprovođenja pravde kada su ta krivična dela povezana sa zvaničnim postupcima i službenicima Specijalizovanih veća", navodi se u saopštenju.