Prvi svedok u predmetu Gucati-Haradinaj biće saslušan 18. oktobra

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj
Izvor: Reporteri

Prvi svedok Specijalnog tužilaštva (SPO) u slučaju bivših čelnika OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja biće saslušan 18. oktobra, prenosi Reporteri.

Redovno suđenje počelo je danas uvodnim izlaganjem SPO-a, pročitana je optužnica, a optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Prema navodima tužilaštva, Gucati i Haradinaj su širili poverljive informacije Specijalne istražne grupe za Кosovo i Specijalizovanog tužilaštva kako bi ometali rad suda zastrašivanjem svedoka i osvetom protiv njih.

SPO je predstavio delove javnih nastupa Gucatija i Haradinaja za koje navodi da dokazuju da su optuženi bili svesni da objavljuju poverljive informacije.

Prema tužiocu Valeriji Boliči, dokazi će pokazati da su optuženi znali šta rade i da su znali da krše zakon.

Boliči je navela da su Gucati i Haradinaj pronašli stotine stranica poverljivih dokumenata koji pripadaju istrazi, da su pregledali te dokumente, izvršili detaljnu procenu vrsta informacija sadržanih u njima i shvatili da su ti dokumenti poverljivi. 

Kaže da oni tada nisu kontaktirali SPO, sudije Specijalnog suda ili kosovsku policiju, niti su preduzeli bilo kakve korake da prijave bilo kom organu da su dobili poverljiva dokumente. 

“Ali šta su uradili? Odmah su organizovali konferenciju za novinare kako bi dokumente učinili javnim, kako bi ih distribuirali što je pre moguće pre nego što ih je neko uspeo zaustaviti “, rekla je Boliči.

SPO je naveo da su optuženi javno priznali da im je namera da naštete sudskom procesu i da ometaju rad Specijalnog suda.

Bivši čelnici OVК optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, za ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, za zastrašivanje svedoka, za osvetu i za kršenje tajnosti postupka.

Oni su uhapšeni 25. septembra 2020. godine u Prištini otkad su u pritvoru u Hagu.