Ris: Skandalozan zahtev tužilaštva da kazna za Gucatija bude šest godina zatvora

Hisni Gucati
Izvor: Reporteri

Advokat bivšeg čelnika ORV OVK Hisnija Gucatija, Džonatan Elistan Ris smatra da je skandalozan zahtev Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da kazna za njegovog branjenika bude šest godina zatvora, prenosi Kosovo pres. 

On je rekao da je Gucati već 18 meseci u zatvoru što je, prema njegovim rečima, teška kazna. 

"Ukoliko s pravom utvrdite da je počinjeno krivično delo i pokrijete dvogodišnji period uslovnom kaznom, rekli bismo da bi to bilo pravedno rešenje", rekao je Ris.
 
Ris je naveo da bi sudsko veće trebalo pažljivo da se odnosi prema predmetu pre nego što donese odluku i da ne izriče kaznu čak ni približnu onoj koju traži tužilaštvo.

Bivši rukovodioci ORV OVK, Gucati i Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra 2020. Godine i nalaze se u pritvoru u Hagu.

Curenje nekih dokumenata iz Specijalnog suda, koje je nepoznata osoba poslala u kancelarije ORV OVK, i njihovo objavljivanje, razlog je što se sudi Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Oni se terete za krivična dela protiv sprovođenja pravde i to za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu tajnosti postupka.