Saljihaj: Ako je Specijalni sud pravedan, osudiće Tačija i Veseljija

Specijalni sud Hag
Izvor: RSE

Član Demokratskog saveza Kosova i bivši poslanik ove partije Adem Saljihaj, koji se kako je izjavio spasao atentata juna 2000. godine, rekao je da je ovo ubistvo organizovala Obaveštajna služba Kosova, poznata kao ŠIK, i to je urađeno uz odobrenje bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, prenosi Gazeta Ekspres.

„Specijalni sud je bio neophodno zlo. Imali smo priliku da ga formiramo sami ili da ga formira Savet bezbednosti. Ovaj sud ima konotaciju da se sudi OVK, ali to nije tačno, jer se sudi pojedincima. Nije da ti pojedinci nisu počinili zločine, jer tačno znam šta su učinili. Ja sam žrtva nekih od tih ljudi. Neki su osuđeni na zatvor zbog pokušaja da me ubiju u političke svrhe. Ne kažem da su nevini, ali nalogodavci su u Hagu", izjavio je Saljihaj za T7.

Upitan ko je naredio njegovo ubistvo, Saljihaj je rekao da nema niko drugi, pozivajući se na bivšeg predsednika Hašima Tačija i bivšeg predsednika kosovske skupštine i ŠIK-a Kadrija Veseljija.

„Mislim da nije neko drugi. Mislim da Tači i Veselji znaju sve počinioce i ubice. Nije moguće da jedna od njihovih struktura učini nešto što oni ne bi dozvolili. Oni znaju svaki slučaj ko je koga ubio i to je učinjeno uz njihovo odobrenje“, rekao je Saljihu.

Na pitanje da li će Specijalni sud podleći političkom uticaju, da li će suditi pravedno, da li će osuditi lidere OVK za zločine, Saljihaj je potvrdno odgovorio.

„Mislim da će oni biti kažnjeni iz prostog razloga što niko drugi nije ubijao aktiviste DSK. Nema logike da Srbija ubije aktiviste DSK posle rata. Svi znakovi treba da vode ka strukturama ŠIK-a i DPK-a “, izjavio je Saljihaj.

Dodao je da nema saznanja da je DSK podnela bilo kakvu krivičnu prijavu u Specijalnom sudu.