Specijalni sud: Kosovo nije treća zemlja

Specijalni sud za zlocine OVK
Izvor: lajmi.net

Apelaciono veće Specijalnog suda u ranijoj odluci ostavilo je prostor za uslovno puštanje na slobodu bivših lidera OVK ako treća zemlja ponudi garancije zaštite za puštanje Hašima Tačija i ostalih optuženih, u tom smislu Specijalni sud se izjasnio da Kosovo nije treća zemlja, prenosi Ekonomija onlajn.

„Član 162. Ustava i Zakona o specijalizovanim većima i Kancelariji specijalnog tužioca odnosi se na Kosovo s jedne i na treće zemlje s druge strane“, navodi se u odgovoru Specijalnog suda za portal Reporteri.

Specijalni sud je potvrdio da njegov pravni subjektivitet postoji u kosovskom pravosudnom sistemu i da je Kosovo dalo sva potrebna ovlašćenja za rad Specijalnog suda.

„Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo su osnovani sa punim pravnim licem u kosovskom pravosudnom sistemu sa izmenama Ustava i aktom parlamenta (što je proizašlo iz preliminarnog potpisivanja međunarodnog sporazuma u ​​aprilu 2014. između Evropske unije i Kosova (Razmena pisama). U skladu sa razmenom pisama i članu  Zakona o specijalizovanim većima i Specijalnom tužilaštvu, Kosovo je delegiralo sve mandate, ovlašćenja i izvršne vlasti potrebne za rad Specijalnih veća i Specijalnog tužilaštva. Dakle, Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo deluju na nezavisno što je odlukom od 26. novembra 2020. godine, potvrdio i Ustavni sud koja je dostupna na zvaničnom sajtu Specijalizovanih veća i Specijalnog tužilaštva“, navodi se u odgovoru iz Specijalnog suda za Reporteri.

I iz kosovske Vlade je potvrđeno za Reporteri da ne može da da garancije za puštanje na uslovnu slobodu bivših lidera OVK, jer Kosovo nije treća zemlja.

„Na osnovu zakonskih odredbi, garancija se ne zahteva ni od matične države (Kosovo), ni od premijera matične države (Vlade Republike Kosovo), iz koje su optuženi i od države u kojoj Specijalni sud ima nadležnost. Republika Kosovo, ni u kom slučaju, ne može se smatrati trećom državom, jer sud deluje pod jurisdikcijom Republike Kosovo“, navodi se u odgovoru iz Vlade.

Iz Predsedništva Kosova takođe je odgovoreno za Reporteri da je Specijalni sud „osnovala Skupština Kosova i deluje u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova“.